Groningen–Amsterdam kan stuk sneller

Groningen–Amsterdam kan stuk sneller

De treinverbinding tussen Groningen en Amsterdam kan een half uur korter worden. Ook moet die lijn worden doorgetrokken naar Hamburg. Dat is nodig om de economie in Noord-Nederland in de toekomst verder te versterken.

Dat schrijft de Sociaal Economische Raad (SER) Noord Nederland in een advies SER Noord-Nederland, op verzoek van de provincie Groningen. Daarbij wordt enerzijds ingegaan op noodzakelijke ontwikkelingen voor de regio, anderzijds op bestaande infrastructurele knelpunten.

Het half uur tijdswinst op het traject Amsterdam–Groningen kan worden behaald op bestaand spoor, schrijft de SER. Met de invoer van Ertms en autonoom rijdende treinen en/of effectievere dienstregelingen.

Voor het doortrekken van de lijn naar Hamburg, vormt de Friesenbrücke een essentieel onderdeel. Deze moet in 2024 gereed zijn. Daardoor worden ook de ambities van het Wunderline-project realistisch, dat zich richt op sociaaleconomische versterking van de noordelijke grensregio.

Om de ambities te realiseren is wel een Europese lobby nodig. De Europese Commissie heeft negen transportcorridors in Europa aangemerkt en Noord-Nederland hoort daar niet bij. In 2023 wordt herziet de EU de ‘kaart’ en krijgen nieuwe corridors mogelijk een kans.

5 reacties

 1. PeterHaaswijk
  9 oktober 2017 om 14:28

  Met ERTMS gaan de treinen niet sneller rijden. Ook niet als ze ” autonoom “gaan rijden. Over bestaand spoor zal nauwelijks sneller gereden kunnen worden ,alleen tussen Hoogeveen en Haren misschien en de Flevolijn.

 2. Willem
  12 oktober 2017 om 09:33

  En dan te bedenken dat een heel groot deel van Oost Groningen en ZuidOost Drenthe liever een, voor hun, nieuwe treinverbinding Veendam – Stadskanaal – Emmen willen hebben.

  Zit de decadente provinciehoofdstad Groningen te lobbyen voor een tweede spoorverbinding naar Amsterdam…

  • martinwi2
   13 oktober 2017 om 22:46

   Ook met de verbinding Veendam-Stadskanaal-Emmen krijgt de stad Groningen een “tweede lijn” met Amsterdam! Want Emmen heeft immers al een spoorverbinding met Zwolle.
   Is overigens niets mis mee, want als de “oude lijn” via Assen en Hoogeveen gestremd is (en dat gebeurt nog wel eens) heeft men een alternatief, altijd beter dan inzetten van bussen.
   Aanpassen van de oude lijn om sneller te rijden lijkt me geldverspilling! Men kan dan beter gaan voor een “ZuiderZeelijn” variant (zie http://www.mpwiersema.nl)

 3. RobertJanRoos
  15 oktober 2017 om 12:10

  Heb het rapport nog niet gelezen. Maar als dit zo makkelijk is voor Groningen lijkt me dit ook dé oplossing te zijn voor Twente-Amsterdam en mogelijk zelfs voor Maastricht – Amsterdam. ERTMS, autonoom rijden en effectievere dienstregeling zijn hierbij de steekwoorden. Of mis ik nu iets??? zoals inhalen op bestaande spoor?????

 4. RobertJanRoos
  16 oktober 2017 om 00:07

  Mooi rapport met logisch opbouw en benaderen van mogelijke kansen voor de regio Noord Nederland. De kop van bovenstand artikel en de inhoud om een half uur te winnen staat niet in het rapport. Daar staat ” Wij zijn van mening dat de maximale reistijd tussen
  Amsterdam en Groningen circa 1 ½ uur moet worden. Uiteindelijk is niet alleen de vorm van de verbinding bepalend of het als goed of slecht wordt beoordeeld, ook de snelheid ervan. Als door slimme vernieuwingen, bijvoorbeeld invoering EMTRS (Europees treinbeveiligingssysteem), hogere snelheden op bestaand spoor door autonoom rijdende treinen en/of effectievere dienstregelingen de significant beoogde tijdswinst kan worden behaald, dan is dat uit oogpunt van kosten natuurlijk te prevaleren. Het is wel zaak dat hierover snel duidelijkheid komt en binnen welke termijn de noodzakelijke versnelling op het bestaande intercitynetwerk is te realiseren”.
  Kortom, wat moet er gedaan worden om de reistijd terug te brengen naar 1,5 uur!

Lees ook