Arriva sorteert voor op batterijtreinen
dossier ZE2025

Arriva sorteert voor op batterijtreinen

Arriva bestelt definitief 18 nieuwe treinen bij de Zwitserse fabrikant Stadler. De treinen krijgen in eerste instantie een motorcompartiment met biodiesel en worden op termijn vervangen door batterijmotoren met een pantograaf.

Dat maakten de partijen vanmiddag bekend op de Klimaattop Noord Nederland in Groningen. Met de order is 170 miljoen euro gemoeid. Arriva had de bestelling al bij de gunning van de nieuwe concessie aangekondigd, maar maakte vanmiddag nadere details bekend: de treinen worden speciaal voor de vervoerder ontwikkeld door Stadler. Voor de Zwitserse treinenbouwer betekent het de start van een compleet nieuwe productielijn.

De treinen worden aanvankelijk uitgerust met een motorcompartiment met een biodieselmotor, die op termijn worden vervangen door een compartiment met een accu en pantograaf. De accu krijgt stroom via een bovenleiding die over een gedeelte van het traject hangt. Op stukken zonder bovenleiding rijdt de trein op de accu verder. Arriva wil ook de 51 huidige treinen laten ombouwen naar zero emissie.

Tien jaar aan onderzoeken
Arjen Jansons
van RailEvent voerde in de afgelopen tien jaar vijf onderzoeken uit naar de haalbaarheid van partiële bovenleiding, onder meer in opdracht van de provincie Gelderland en ProRail. Volgens Jansons hoeft er met accu’s maar hooguit 30 procent van het traject geëlektrificeerd te worden, vooral daar waar de treinen snelheid maken. In sommige gevallen is door het terugwinnen van de remenenergie geen bovenleiding nodig om weer op te trekken.

De risico’s, zoals een lege accu, beschadiging van de bovenleiding door een hoge laadstroom op één punt en lekken in geval van brand, zijn volgens de onderzoeken te ondervangen met maatregelen. ProRail zegt desgevraagd nog geen plannen te hebben op het gebied van partiële bovenleiding. Wel wil de spoorbeheerder volgend jaar een proef doen met een waterstoftrein in het Noorden. Deze trein wordt gebouwd door Alstom.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

2 reacties

 1. zwart kees
  10 november 2017 om 02:42

  Is er in al die onderzoeken ook `meegenomen`hoe `schoon`biodiesel wel is? Hoeveel energie het kost om biodiesel te maken? Er wordt niet alleen `afval`voor gebruikt. maar ook diverse, nog voor voedsel te gebruiken graansoorten! Gigantische hoeveelheden graan worden vergist tot brandstof, ook dit kost energie, dit nog afgezien van het waterverbruik voor de groei van de gewassen en de energie voor het oogsten en transport van het product.Later worden er accu`s in geplaatst, bij het rendement van accu`s kan men de nodige ?? zetten, ook hier zit men met productie en recyclagekosten (o.a. energie en grondstoffen)! 100% elektrificeren zou weleens schoner en goedkoper kunnen/ blijken te zijn!

 2. Ing ACF Sierts
  10 november 2017 om 13:37

  In reactie op bovenstaande: volledig mee eens. In het onderzoek voor Prv Gelderland, dat ik samen met Arjan heb uitgevoerd, werd inderdaad geconstateerd dat doorgaande electrificatie ook goed scoort. Het is vooral de hogere eenmalige investering die het kostbaar en politiek moeilijker maakt. Maar met de huidige zeer lage rente kan je je afvragen wat de ratio hiervan feitelijk is.
  Het zou m.i. inderdaad beter zijn als er door sector en overheden minder blikvernauwd op CO2-reductie gestuurd wordt, en in de keuzes de totale keten en levensduurcyclus wordt meegenomen, inclusief de milieubelasting van accu’s. Ik vermoed dat je dan bij hogere baanvaksnelheden en/of kwartiersdiensten eerder op partiele en doorgaande electrificatie uitkomt.

Lees ook