Gemeenten willen trein Zwolle–Münster

Gemeenten willen trein Zwolle–Münster

door in rubriek artikel, binnenland, spoor
Reacties uitgeschakeld voor Gemeenten willen trein Zwolle–Münster

Tussen Zwolle en Münster moet een nieuwe internationale treinverbinding komen, via Hengelo en Enschede. Daarvoor pleiten de steden in de grensregio. Hengelo zou zo een knooppunt worden van twee internationale spoorverbindingen.

De verbinding tussen Zwolle en Münster is nu nog geknipt in Enschede. Doorgaande reizigers moeten overstappen. Bovendien rijden er nog dieseltreinen. Vanaf december rijdt Keolis weliswaar met elektrische treinen tussen Zwolle en Enschede, maar het tracé naar Duitsland heeft nog geen bovenleiding. Het aantal reizigers tussen Enschede en Münster steeg van 4.000 per dag in 2000 naar inmiddels bijna 10.000. De bestaande treinen zitten aan de grens van hun capaciteit.

Volgens de steden is een aantal maatregelen nodig, waaronder verdubbeling van het spoor tussen Altenberge en Nordwalde, net ten noorden van Münster, en elektrificatie van het spoor. Daarmee zouden ook dubbeldekkers mogelijk zijn. De rechtstreekse verbinding zou een aanvulling moeten zijn op de reeds bestaande Intercityverbinding tussen Amsterdam over Hengelo naar Berlijn en de nieuwe regionale verbinding tussen Hengelo en Bielefeld, gerund door Keolis-dochter Eurobahn.

De MONT-steden (Münster, Osnabrück, en Almelo, Borne, Hengelo, Oldenzaal en Enschede) hebben een intentieverklaring (.pdf) ondertekend, waarin ze beloven zich sterk te maken voor de verbinding. De elektrificatie van het spoor zou op zijn vroegst in 2026 een feit kunnen zijn. De kosten worden geraamd op 76 miljoen euro. Een doorgaande verbinding Zwolle–Münster zou kunnen rekenen op 40.000 extra passagiers per jaar tussen de twee steden. Tussen Gronau en Enschede zouden jaarlijks 70.000 extra passagiers kunnen worden vervoerd, citeert de Westfälische Nachrichten.

Ook de wegverbinding krijgt aandacht en vliegveld Münster-Osnabrück (FHO) moet beter bereikbaar worden per spoor.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook