Litjens duldt geen uitstel Noord/Zuidlijn

Litjens duldt geen uitstel Noord/Zuidlijn

door Maurits van den Toorn in rubriek Amsterdam
Reacties uitgeschakeld voor Litjens duldt geen uitstel Noord/Zuidlijn

“We gaan op 22 juli 2018 rijden vanaf vijf uur ’s ochtends.” Voor de Amsterdamse wethouder Pieter Litjens (verkeer, vervoer en organisatie) staat het vast: er komen geen nieuwe vertragingen bij de Noord/Zuidlijn.

De problemen met de beveiliging die rond het Zuidasdok dreigen te ontstaan, zullen geen directe invloed hebben op de nieuwe metrolijn, voorziet hij. Litjens reageerde op berichtgeving in Het Parool, dat deze week meldde dat er rond de beveiliging van de metro problemen zijn. Fabrikant Alstom slaagt er niet tijdig in, dat wil zeggen ruimschoots voor de opening van de Noord/Zuidlijn, het hele metronetwerk van een nieuw beveiligingssysteem te voorzien.

Pieter Litjens.

Litjens: ‘Dan kun je twee dingen doen: de opening van de Noord/Zuidlijn uitstellen, maar dat vind ik na alle kosten en overlast niet te verkopen. We gaan dus zoals gepland op 22 juli volgend jaar van start. De nieuwe beveiliging installeren we voorlopig alleen op de Noord/Zuidlijn en pas later op de andere lijnen.”

Een mogelijk gevolg is dat in het eerste kwartaal van 2019 een probleem ontstaat bij het Zuidasdok (het eindpunt van de Noord/Zuidlijn) als hier aan de metrosporen wordt gewerkt en lijn 51 naar Amstelveen in zijn huidige vorm verdwijnt. Of en hoe oude en nieuwe beveiliging hier dan samen (kunnen) functioneren is nog niet duidelijk.

Ook is onduidelijk wie voor de mogelijk extra kosten opdraait: de gemeente, het Rijk, GVB of Alstom. Een van de opties is het tijdelijk handhaven van de oude beveiliging rond het Zuidasdok en station Zuid, ook als de rest van metronet is vernieuwd. Geen ideale oplossing, vindt Litjens, maar mogelijk de enig haalbare.

Station Noord
Litjens reageerde tijdens een bezoek aan het toekomstige station Noord (het noordelijke eindpunt van de lijn), waar glaszetters momenteel de laatste hand leggen aan de glazen overkapping met 1500 platen gebogen glas. Eigenlijk had dit al eind 2015 gereed moeten zijn, maar het faillissement van twee aannemers gooide roet in het eten.

Het werk is medio november klaar, waarna de steigers worden afgebroken en het station verder wordt afgebouwd tijdens het proefbedrijf van de metro. Het station, met een P+R voor 400 auto’s en een inpandige stalling voor 1300 fietsen, is naar verwachting goed voor zo’n 40.000 in- en uitstappers per dag.

De meeste bussen uit Purmerend krijgen hier hun eindpunt, terwijl de bussen uit de Zaanstreek een station verderop (Noorderpark) zullen eindigen. Litjens: “Het gebied rond het Buikslotermeerplein wordt nu wel eens wat meewarig bekeken, maar het wordt een bruisend deel van de stad.” Vlak naast het station verrijst een bioscoopcomplex met dertien zalen, terwijl er ook plannen zijn voor een hotel en meer winkels.

Lees ook: Vrijwel vlekkeloze testrit Noord/Zuidlijn

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook