Vrijwel vlekkeloze testrit Noord/Zuidlijn

Vrijwel vlekkeloze testrit Noord/Zuidlijn

Voor het eerst heeft een grote groep mensen een testrit op volle snelheid gemaakt door de Noord/Zuidlijn. Een aantal journalisten mocht mee. De rit verliep, op een paar details na, zonder problemen.

Wethouder Pieter Litjens, die ook meereed, zei van tevoren knap zenuwachtig te zijn. “Niet alleen omdat dit de eerste rit is op volle snelheid met een groep mensen die niet bij het testbedrijf betrokken is. Maar ook omdat sommige raadsleden gisteren tijdens de raadsvergadering niet te spreken waren over het feit dat zij niet als eersten werden geïnformeerd.” Litjens hoopte bijna dat er iets mis zou gaan tijdens de rit. “Dan wordt duidelijk dat we nog veel tijd nodig hebben om te testen.”

Zo ver kwam het echter niet. Afgezien van wat snelheidsbeperkingen bij station Vijzelgracht en tussen station Zuid en Europaplein reed de metro op volle snelheid: 70 tot 80 kilometer per uur. De enige onvoorziene storing deed zich voor aan het omroepsysteem. Verder was te zien dat aan verschillende stations nog druk wordt gebouwd.

Beveiliging
De Dienst Metro en Tram installeert en test in samenwerking met Alstom op dit moment het beveiligingssysteem van de lijn. Het systeem is vergelijkbaar met Ertms level 3 en wordt op het hele metronet geïnstalleerd, om een lappendeken van beveiligingssystemen te voorkomen. Na afloop van de rit – die ging van Centraal naar Zuid, terug naar Noord en vervolgens weer naar Centraal – toonde Litjens zich toch opgelucht dat er geen grote storingen waren. “Dat is fijn voor het team dat hier al jarenlang aan werkt.”

Komend weekend is er een integraal proefbedrijf op volle snelheid met acht metrostellen. Rond de jaarwisseling gaat GVB volop testen. De bedoeling is dat de Noord/Zuidlijn op 22 juli 2018 open gaat voor publiek.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

3 reacties

 1. Victor Bax
  7 april 2017 om 13:23

  Mooi werk! Super hoe het er allemaal uitziet.
  Blijft de metro links rijden, trouwens, of is dat alleen tijdens deze testperiode?
  Verder vraag ik me toch vaak af waarom de metrolijnen in Amsterdam van die ongebruikelijke nummeringen volgen. Lijn M52. Waarom niet gewoon metro 2?

  • Jes.
   7 april 2017 om 14:18

   Van die nummers vraag ik me ook wel eens af. In een klantenonderzoek met betrekking tot de wijzigingen die gaan komen, na dat de nieuwe metro gaat rijden, heb ik dat ook eens als opmerkingen achtergelaten.
   Waarschijnlijk is het zo dat de metrolijnen geen nummers 1, 2, 3 en 4 hebben, omdat dat al nummers van tramlijnen zijn. Dat valt natuurlijk op te lossen door de metrolijnen dan nummers M1, M2, M3 en M4 te geven. Op informatieborden staat er nu ook al vaak een “M” voor het lijnnummer, dus dan is het maar een kleine stap om die “M” helemaal in het lijnnummer te verwerken.
   Misschien is het gebruik van dezelfde nummers, maar met een letter ervoor om onderscheid te maken, wel te verwarrend voor Amsterdammers. Vreemd want er zijn in de metropoolegio Amsterdam wel buslijnen die in z’n geheel dezelfde nummers hebben. Zo zijn er, als ik het goed heb, twee buslijnen met nummer 69 in de Metropoolregio. Een lijn 2 en een lijn M2 is toch wel duidelijk een ander nummer. In Berlijn is dat heel gewoon. Zo zijn er bijvoorbeeld een tram M1, een trein S1 en een metro U1.
   Maar leg het eens voor aan het GVB. Zoiets als de metro, wat toch wel een prestigeproject is, verdient immers een beter nummer dan bijvoorbeeld 52.

  • Maurits van den Toorn
   mauritst
   12 april 2017 om 23:28

   De metro rijdt niet links. Er zijn wat filmpjes gemaakt vanuit de achterste cabine en die zijn vervolgens achteruit spelend vertoond.

Lees ook