OV-reisinformatie: intenties in uitvoering
dossier Big data

OV-reisinformatie: intenties in uitvoering

door in rubriek reisinformatie
Reacties uitgeschakeld voor OV-reisinformatie: intenties in uitvoering

Alle vervoerders en overheden hebben in september 2017 een intentieverklaring ondertekend dat vanaf 1 januari  informatie uit OV-chipkaartdata kan worden gehaald. Dit is een goede stap om te komen tot inzicht in reispatronen. Stap voor stap wordt de informatie ontsloten. Vragen om informatie van overheden en andere partijen komen inmiddels binnen. Met een pilot voor OV Oost wordt nu onderzocht of het systeem privacy-proof is.

In 2014 is door het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) een project gestart om informatie uit OV-chipkaartdata te halen. Voor een efficiënt en effectief openbaar vervoer, waar subsidie op een verantwoorde manier wordt ingezet, is inzicht nodig in reispatronen uit de ritten en reizen die gemaakt worden. Waar komt een reiziger vandaan en waar eindigt de reis? Nu is er voor overheden alleen inzicht in de losse ritten per concessie. Het doel is dat groepen reizigers van de NS en van stads- en streekvervoerders ook over concessiegrenzen heen gevolgd kunnen worden. Zo kan de deur tot deurreis van de reiziger worden verbeterd.

Ontsnippering
De intentieverklaring is in eerste instantie bedoeld om analyses van bijvoorbeeld overheden en kennisinstellingen op hun netwerk mogelijk te maken. Door de OV-chipkaart zijn reisdata nu nog versnipperd, omdat elke rit bij

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook