IC Brussel vanuit Den Haag niet ideaal

IC Brussel vanuit Den Haag niet ideaal

De Intercity Brussel gaat vanaf 9 april over de HSL-Zuid rijden. De trein vertrekt dan behalve 12 keer per dag vanuit Amsterdam ook 4 keer per dag vanuit Den Haag Holland Spoor. Dat laatste is tegen het advies van NS, die vreest voor vertragingen.

Het 12/4-model geeft extra risico’s op verstoringen doordat de treinen op de HSL niet elk uur in hetzelfde patroon rijden, waarschuwde NS al in 2016. Toch koos de Tweede Kamer voor deze opzet. Ton Boon van NS: “Wij hebben aangegeven dat het 12/4-model logistiek ingewikkelder is. Maar als de Kamermeerderheid daar toch voor kiest, voeren wij het uit.” Volgens Carlijn van Donselaar, woordvoerster van het ministerie van IenW, was ‘de Haagse lobby gewoon sterk’.

Als het 12/4-model aantoonbaar tot extra vertragingen en treinuitval leidt, houdt het ministerie daar rekening mee bij het beoordelen van de prestaties, schreef staatssecretaris Van Veldhoven aan de Kamer. “Zij wil dan wel kunnen toetsen of de verstoringen door die vier treinen vanuit Den Haag worden veroorzaakt”, aldus Van Donselaar.

Verbeterprogramma
NS en ProRail werken verder aan verbeteringen op de HSL in het Verbeterprogramma HSL-Zuid, waarmee in 2016 werd gestart. Een speciaal verbeterteam volgt de aanbevelingen op uit de parlementaire enquête Fyra, waarin de HSL-Zuidlijn werd bestudeerd door een commissie.

In 2017 kreeg NS nog voor het tweede opeenvolgende jaar een boete, omdat de prestatieafspraken op het traject niet waren gehaald. Eind 2017 meldde NS dat de afgesproken prestaties over reizigerspunctualiteit en zitplaatskans inmiddels wel waren gehaald.

3 reacties

 1. Beneluxpendelaar
  31 januari 2018 om 09:22

  En dan te bedenken dat de snelste verbinding voor Den Haag is met de IC richting Eindhoven tot Breda en daar overstappen op de IC richting Brussel. M.a.w. de directe treinen geven (ook door lage frequentie) niet/nauwelijks voordeel.

  Stiptheid van de IC Brussel (die de laatste jaren eindelijk onder controle is) zal sowieso niet verbeteren door rijden over de HSL. Daar doet de mixvariant nog een schepje bovenop.

  Blijft zuur dat de grootste groep reizigers (Antwerpen – Rotterdam v.v.) geen minuut reistijdwinstkrijgt nu na jaren gedoe over de HSL zal worden gereden. Reizigers van/naar Amsterdam sparen een overstap van/op de IC Direct uit, maar geen reistijd. Grote winnaar is midden- en oost-Brabant, ten koste van Zeeland en het meest westelijke deel van Brabant.

  De NS-berichtgeving over een half uur tijdwinst is dus eenzijdig.

 2. Carl Brüsewitz
  31 januari 2018 om 20:38

  Vandaag had ik zowel heen als terug tussen Rotterdam en Antwerpen te maken met uitval van treinen. De trein van 11.09 naar Brussel reed niet; van Antwerpen viel de trein van 17.45 uit en reed die van 18.45 niet verder dan Roosendaal. Aan de stiptheid valt dus nog wel iets te verbeteren.

 3. Kees Boer
  4 maart 2018 om 22:26

  Ik juich het toe dat Den Haag enkele Beneluxen krijgt,zijn er niet enkele Thaly’s beloofd als compensatie dat deze niet aan de HSL ligt ? Dat laatste blijf ik dieptreurig vinden dat de HSL niet langs de A4 ligt dat er dus een verkeerde keuze gemaakt;dan zou zelfs Zoetermeer ook profijt van hebben gehad dat inmiddels de derde stad is van provincie Z.H.

Lees ook