Opening Zwolle Stadshagen nog onzeker

Opening Zwolle Stadshagen nog onzeker

Een openingsdatum van de halte Zwolle Stadshagen aan de spoorlijn Zwolle–Kampen is voorlopig nog niet in zicht. De betrokken partijen gaan wel verder met het onderzoeken van de mogelijkheden om de halte te openen.

Dat is de uitkomst van een bestuurlijk overleg tussen de provincie Overijssel, ProRail en vervoerder Keolis. De halte Zwolle Stadshagen zou eigenlijk al op 10 december openen, maar enkele dagen voor de opening bleek de bodem onder de lijn zo slecht dat het verhogen van de snelheid op de lijn van 100 naar 140 kilometer per uur niet verantwoord leek.

Lees ook: Miljoenenstrop dreigt bij Zwolle-Kampen

De afgelopen tijd hebben de partijen een aantal maatregelen op papier berekend, waaronder de inzet van een extra machinist. Ook ligt de optie om een minuut vroeger te vertrekken uit Zwolle en twee minuten later in Zwolle weer aan te komen weer op tafel – in december werd dat nog niet haalbaar geacht. De maatregelen zouden ervoor kunnen zorgen dat er voldoende ruimte in de dienstregeling is om toch te stoppen op Zwolle Stadshagen.

In de komende maand worden de maatregelen in de praktijk getest. Later aankomen in Zwolle zou betekenen dat reizigers hun aansluiting op de Intercity richting Lelystad, Almere, Amsterdam Zuid, Schiphol en Den Haag zouden missen. Volgens ProRail zouden ongeveer 15 reizigers per dag hierdoor gedupeerd zijn, al zijn in die berekening reizigers vanuit Stadshagen nog niet meegenomen. “Het is een beperkt aantal, maar we kijken wel wat we voor die reizigers kunnen doen”, aldus een woordvoerder van ProRail.

Keolis maakt zich bovendien zorgen om de inzet van het personeel. Eerder vertrekken uit Zwolle zou kunnen betekenen dat personeel vanaf de trein vanuit Enschede de trein naar Kampen niet kan halen. Dat, samen met de inzet van de extra machinist, kan zorgen voor de nodige extra personeelskosten. Wie die kosten gaat betalen, is nog niet bekend, al laat Keolis alvast weten niet voor de kosten te willen opdraaien.

Eind maart verwacht ProRail dat het onderzoek naar de bodemgesteldheid gereed is. Dan moet duidelijk zijn welke maatregelen er nodig zijn om de maximum snelheid op de lijn definitief te verhogen.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

2 reacties

  1. asierts
    27 april 2018 om 09:33

    Is er inmiddels al iets bekend? Eind maart is al geweest, dus het bodemonderzoek zou nu toch al geruime tijd op tafel moeten liggen. Ook lijkt het me dat er inmiddels voldoende tijd is geweest om over (tijdelijke) alternatieven te besluiten…

Lees ook