Winstgevend Italo gaat naar de beurs

Winstgevend Italo gaat naar de beurs

door Quintus Vosman in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Winstgevend Italo gaat naar de beurs

De Italiaanse private HSL-exploitant Italo heeft het goed gedaan in 2017. Ten opzichte van 2016 is de omzet met 24,7 procent gestegen. Ook het aantal reizigers nam toe. De vervoerder bereidt zich nu voor op een beursgang.

De omzet van Italo steeg afgelopen jaar van 364,4 miljoen euro naar 454,9 miljoen euro. De winst kwam uit op 33,8 miljoen. Ook het aantal reizigers is gestegen met 15,3 procent. In 2016 had Italo nog 11,1 miljoen reizigers; in 2017 waren dat er 12,8 miljoen.

De aandelen van moederbedrijf Nuovo Trasporti Viaggiatori (NTV) zijn in handen van een negental investeerders die vanaf het begin betrokken zijn. Nu Italo goede resultaten boekt en zich bewezen heeft op de Italiaanse spoorwegmarkt, bereidt het bedrijf een beursgang voor. De waarde van het bedrijf wordt door sommige analisten op ongeveer 2 miljard euro geschat. De beursgang zou tussen de 700 en 800 miljoen euro moeten opbrengen. Voordat de beursgang kan plaatsvinden, wordt NTV nog doorgelicht door de Italiaanse beurs.

Italo, dat een springende haas als logo heeft, voert de hogesnelheidstreindienst uit met 25 treinstellen van het type AGV (Automotrice à Grande Vitesse) van Alstom met een topsnelheid van 360 km/uur. De vloot wordt momenteel versterkt met 12 Pendolinos, eveneens van Alstom, die geschikt zijn voor 250 km/uur. Deze treinstellen kunnen met behulp van kantelbakstelken op het conventionele net tot 30 procent sneller door bogen rijden dan gewone treinen.

Italo rijdt sinds april 2012 op het Italiaanse spoorwegnet en verzorgt onder meer de verbindingen Napels–Rome–Florence–Bologna–Milaan en Turijn–Venetië. Ook heeft de vervoerder aansluitende busdiensten naar een aantal andere bestemmingen binnen Italië. Bij de start in 2012 haalde het bedrijf een marktaandeel in het HSL-vervoer van 9 procent, dat inmiddels is uitgegroeid tot 35 procent.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook