Vernieuwde stallingen op 44 stations

Vernieuwde stallingen op 44 stations

door in rubriek fiets
Reacties uitgeschakeld voor Vernieuwde stallingen op 44 stations

De toegangspoorten van fietsenstallingen op 44 treinstations worden dit jaar nog vernieuwd. NS en ProRail investeren 8 miljoen euro in de ombouw, die eind 2018 gereed moet zijn.

“We merken dat de self-service-stallingen vaak niet worden gebruikt, doordat ze niet gebruiksvriendelijk zijn. Daar willen we wat aan doen”, vertelt NS-woordvoerder Hessel Koster.

Bij de opgeknapte stallingen wordt het stalen draaihek vervangen door transparante toegangsdeuren. Verder mogen reizigers de eerste 24 uur gratis stallen, met uitzondering van Amsterdam Sloterdijk. “Dat moet leiden tot een hogere bezettingsgraad”, zegt Koster.

Reizigers kunnen bij de opgeknapte stallingen zelf in- en uitchecken en de stallingen krijgen cameratoezicht. Via een intercom kunnen reiziger contact opnemen met een medewerker. De vernieuwde fietsenstallingen moeten de veiligheid voor de reiziger vergroten en zorgen voor een betere benutting van de stallingen.

Eerste stations al gereed
NS en ProRail investeren 8 miljoen euro in de ombouw van de 44 stallingen, die eind 2018 gereed moet zijn. Op de NS-stations Baarn, Wormerveer en Maarssen is de ombouw al klaar.

De stations Bilthoven en Heerenveen waren als eerste gereed en daar werd de vernieuwde entree getest. Reizigers konden een enquête invullen en gaven gemiddeld een 8 aan de nieuwe situatie: ze voelen zich prettig en veilig in de stalling. “Bovendien zien we dat de bezetting van deze beide fietsenstallingen met zo’n 40 procent is gestegen. Als dat op elk station zo gaat, zijn we dik tevreden”,  aldus Koster.

Bestuursakkoord
De investering is één van aangekondigde innovaties uit het Bestuursakkoord Fietsparkeren, die het toenmalige ministerie van Infrastructuur en Milieu eind 2016 sloot met verschillende partijen zoals NS, ProRail, de Fietsersbond, de VNG en IPO.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook