DAV-concessie definitief naar Qbuzz

DAV-concessie definitief naar Qbuzz

door in rubriek reisinformatie
Reacties uitgeschakeld voor DAV-concessie definitief naar Qbuzz

De provincie Zuid-Holland heeft het concessiegebied Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (DAV) en de MerwedeLingelijn definitief aan Qbuzz gegund. Qbuzz zet in op meer hov-verbindingen in het stedelijk gebied. In de kleinere kernen wordt vraaggestuurd vervoer ingezet.

Verder gaat Qbuzz deelvervoer aanbieden, samen met regionale partners. Dat laat marketingdirecteur Martin Kruis weten. De contracten zijn nog niet getekend, dus op welke stations deelfietsen en -auto straks staan is nog niet bekend. “Maar in ieder geval in Dordrecht”, zegt hij. In de kleinere kernen komt vraaggestuurd vervoer. “Dat scheelt een boel lege bussen.” Vervoer van deur tot halte en van deur tot deur geldt overigens alleen ‘s avonds na 19.00 uur en in het weekend. “Verder blijven we wel met vaste lijnen rijden.”

Hoogwaardig openbaar vervoer
Rotterdam wordt vanuit Drechtsteden beter bereikbaar, dankzij de inzet van R-netlijnen en snelbusverbindingen. Die gaan vaker en sneller rijden. Op de drie nieuwe R-netlijnen (Sliedrecht–Rotterdam Zuidplein, Alblasserdam–Kralingen en Dordrecht–Kralingse Zoom) schroeft Qbuzz de frequentie op van twee naar vier keer per uur.

Qbuzz besloot eind 2017 op de hov-concessie Groningen-Drenthe dubbeldekkers in te zetten. Dat heeft de vervoerder in het DAV-gebied niet overwogen, vertelt Kruis. “Daar is geen noodzaak toe, omdat de frequentie hoger is dan op het traject Emmen-Groningen.”

Ook zegt hij dat er geen toiletten in de nieuwe bussen komen. Wel krijgen de reizigers meer beenruimte, snelle wifi en usb-aansluitingen. De gehele busvloot voor het stedelijk vervoer Drechtsteden wordt geëlektrificeerd.

MerwedeLingelijn
De tien treinen die op de MerwedeLingelijn rijden, neemt Qbuzz over van de huidige vervoerder Arriva. De treinen worden onderdeel van R-net en krijgen daarom in 2019 een opknapbeurt. “De look and feel worden aangepast: het uiterlijk krijgt de R-nethuisstijl. Maar belangrijker is dat er nieuwe stoelen, snelle wifi en usb-aansluitingen komen.”

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook