Nieuw waterstofstation in Delfzijl geopend
dossier ZE2025

Nieuw waterstofstation in Delfzijl geopend

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Nieuw waterstofstation in Delfzijl geopend

In Delfzijl is donderdag een nieuw tankstation voor waterstofbussen geopend. Bij de installatie kunnen de twee waterstofbussen tanken die Qbuzz sinds december inzet als onderdeel van een tweejarige waterstofpilot.

Het waterstofstation werd geopend door de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper (D66). Groningen zet zwaar in op de toepassing van waterstof en wil in de komende jaren nog eens 20 waterstofbussen laten instromen en ook werk maken van de waterstoftrein.

De pilot, die afgelopen december is ingegaan, is een samenwerking tussen onder meer de provincie Groningen, Groningen Seaports, Qbuzz , het OV-bureau Groningen Drenthe en AkzoNobel. Die laatste partij produceert op grote schaal groene waterstof en ziet in de energiedrager voor brandstofcellen een interessante businesscase, zei Akzo-directeur Knut Schwalenberg. Bovendien liggen voor de kust van Groningen veel windmolenparken. Waterstof is volgens de partijen een goede optie om die energie op te slaan.

Voor Qbuzz is de pilot vooral bedoeld om te kijken of waterstofbussen makkelijk in de bestaande omloop meekunnen. “Dat waterstof werkt als energiedrager, dat weten we inmiddels wel”, aldus Marc Jager van Royal Haskoning DHV. Voor een verdere opschaling van waterstofbussen is dit waterstofstation echter niet handig. Daarvoor moet een tankstation in de stad Groningen komen.

In de komende editie van OV-Magazine (thema Zero Emissie) meer over waterstofbussen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook