NMBS: 2 miljard voor 90 dubbeldekkers

NMBS: 2 miljard voor 90 dubbeldekkers

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS heeft groen licht gekregen om 445 nieuwe M7-rijtuigen voor in totaal 90 dubbeldekkers aan te schaffen. Vrijdag keurde de Belgische federale overheid de investeringsplannen goed.

Momenteel is 40 procent van het rollend materieel ouder dan dertig jaar. NMBS wil dat aandeel voor 2023 met 20 procent verlaagd hebben. Daarvoor investeert het 2 miljard euro in 90 nieuwe dubbeldekkers.

De nieuwe dubbeldekkers beschikken over zogenaamde tractierijtuigen, vertelt woordvoerder Bart Crols. Dit zijn rijtuigen die over een eigen motor beschikken. Hierdoor is geen extra locomotief meer nodig en dat maakt exploitatie flexibeler.

Met de nieuwe dubbeldekkers vangt NMBS de verwachte reizigersgroei op. Tot 2022 komen er 20.000 extra zitplaatsen bij. Bovendien zijn de treinen voorzien van ETCS, zodat ook de veiligheid goed op orde is.

Parkeren
Verder investeert de NMBS 100 miljoen euro in de uitbreiding van parkeeraanbod op stations. In totaal komen er tot 2022 10.000 nieuwe parkeerplaatsen bij. Ook het aantal fietsparkeerplaatsen wordt met 10.000 uitgebreid.

Aanpassing perrons
Ieder jaar worden verder de perronhoogtes van gemiddeld zeven stations verhoogd, zodat in 2022 meer dan 200 stations beschikken over een perron van 76 centimeter hoogte. Dit is de Europese standaardhoogte. In België beschikken stations nog over drie verschillende perronhoogtes.

Lees ook: NMBS bestelt 90 nieuwe dubbeldekkers

2 reacties

  1. Erno-BE
    6 februari 2018 om 00:17

    Maar intussen niet willen investeren in een extra trein naar Roosendaal met het verdwijnen van de Benelux daar. Wat een schandalige organisatie is het toch.

  2. RobertJanRoos
    6 februari 2018 om 14:40

    Wat een mooie ontwikkeling. Deze M7’s kunnen 200km/h en zijn door de zelfstandige manier van rijden (compacte eenheden) ook goed in te zetten op uitlopers van de treindiensten op het snelle HSL-net. Is nu al een genot om met 200km/h in een dubbeldekker van Liège naar Brussel te zoeven en straks zonder overstappen naar nog meer plaatsen???.

Lees ook