Rijdt NS straks nog Den Haag–Rotterdam?
dossier PHS

Rijdt NS straks nog Den Haag–Rotterdam?

Per 2025 worden zes sprinters en acht Intercity’s ingezet op het traject Den Haag–Rotterdam, zodat elke vijf minuten een trein kan rijden. De ‘vijfminutentrein’ maakt deel uit van het hoofdrailnet, maar wie de regionale Sprinterdiensten gaat rijden is nog niet bekend.

“Ik kan nog niet vertellen aan wie de concessie wordt verstrekt, omdat het hele proces nog niet is begonnen”, zegt Carlijn van Donselaar, woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De huidige concessie op het hoofdrailnet verloopt namelijk per 2025.

Tussenevaluatie
Het ministerie en NS zullen de huidige prestaties op het hoofdrailnet in 2019 evalueren. Dan wordt ook besloten of de markt wordt geopend voor andere vervoerders. In dat geval kan bijvoorbeeld de RET zich ook inschrijven op de Sprinterdiensten.

Investering: 300 miljoen
Het Rijk investeert 300 miljoen euro om het spoor tussen Den Haag en Rotterdam geschikt te maken voor de intensievere benutting. De belangrijkste investering daarbij is de uitbreiding van twee naar vier sporen tussen Rijswijk en Delft-Zuid.

Lees ook: Delft gaat ondergronds

Programma Hoogfrequent Spoor
De vijfminutentrein maakt onderdeel uit van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) waarmee stapsgewijs de drukste spoortrajecten in Nederland geschikt worden gemaakt voor intensievere benutting.

6 reacties

 1. Michiel
  5 februari 2018 om 22:21

  Wie heeft die onzinterm ‘vijfminutentrein’ eigenlijk verzonnen? Dit slaat namelijk nergens op, nergens worden de frequenties van intercity en sprinter bij elkaar opgeteld, anders hadden we ook niet over ‘tienminutentrein’ gesproken tussen Utrecht en Amsterdam want daar rijdt ook nog een sprinter tussendoor.

 2. Frans Eekhout
  9 februari 2018 om 15:05

  Leuk en aardig om meer treinen tussen Rotterdam en Den Haag te laten rijden, maar als alweer een andere vervoerder de sprinter dienst verzorgd krijgen we weer te maken met het irritante uit- en incheck protocol. Vele vervoerders maken het reizen met de OV chipkaart er niet eenvoudiger op. Zorg er vooral voor, dat men ongeacht men met welke vervoerder men reist, maar één keer hoeft uit- en uit in- te checken, dat maakt het reizen met de trein pas echt makkelijker. Nu maakt op dit traject NS de dienst uit en is een overstap van een intercity op sprinter niet zo’n probleem, maar in 2025 ?. Wie zal het zeggen…!

 3. V B
  10 februari 2018 om 18:16

  Nergens wordt gerept over de – in mijn ogen – flessenhals tussen Schiedam Centrum en Delft Zuid. Blijft men daar met zijn allen nog over de 2 spoortjes kachelen zoals nu? Ongehoord, in een land zo dicht bevolkt als het onze, waar wel grof geïnvesteerd wordt in asfalt. De A4 en de A13 tussen Den Haag en Rotterdam zijn er goed genoeg voor, met nog te verwachten uitbreidingen in de vorm van een verbindingsweg, nieuw te bouwen tussen de A16 en de A13. Wat voor signaal geeft de overheid nou af aan de burgers van dit volle land? “Pak toch de auto”, lijkt het wel. Een beleid van lik me ….

 4. Ing ACF Sierts
  12 februari 2018 om 12:32

  @ V B : je zegt het correct , nl “in jou ogen”. De capaciteit van vrije baan (dus zonder haltes) is zo groot (en kan mbv kortere blokken of moving block nog veel groter gemaakt worden) dat viersporigheid hier geldverspilling is. Schiedam zelf is veel meer een bottleneck. Alleen bij een technisch defect op het 2sporige deel heb je een serieus probleem, maar dat is elders ook zo. Je kan daarom beter de focus leggen op het voorkomen van storingen, aanpak spoorlopers/suicide etc. Laat dat nou exact het beleid zijn 🙂

 5. Leeuw
  12 februari 2018 om 19:42

  En waar hebben we in Nederland het vaakste last van??? Inderdaad technische storingen.

  • Ing ACF Sierts
   13 februari 2018 om 23:33

   @ Leeuw: precies, dus daar moet echt serieus werk van gemaakt worden. Praten over Japan en Zwitserland is leuk. Nu nog van woorden naar daden!

Lees ook