Snelle IC Randstad-Noorden ‘stip aan horizon’
dossier Innovatie

Snelle IC Randstad-Noorden ‘stip aan horizon’

Als het aan spoorbeheerder ProRail ligt, komt er een snelle treinverbinding zonder tussenstops tussen Noord-Nederland en de Randstad. ProRail-topman Pier Eringa wil de reistijd op den duur halveren.

“De afgelopen jaren hebben we het spoorwegennet in Nederland fors verbeterd”, vertelt hij. “Maar de reistijd van Leeuwarden en Groningen naar Amsterdam is al die tijd hetzelfde gebleven. Het wordt tijd dat we dat aanpakken.”

Investeringen
Veel extra investeringen zijn er voor de plannen niet nodig, gaat Eringa verder. ”De meeste baanvakken liggen er al. Ruimtegebrek op het spoor is ook geen probleem: dankzij het spoorbeveiligingssysteem ERTMS kunnen meer treinen van het spoor gebruikmaken.”

Niet concreet
ProRail heeft samen met NS een gezamenlijke visie ontwikkeld voor een snellere verbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland. Maar volgens een NS-woordvoerder zijn er nog geen concrete stappen gezet. “We willen de reistijd versnellen op verschillende corridors. Noord-Nederland is er daar één van.”

ProRail wil ook nog geen termijn hangen aan het voornemen. “Het is bedoeld als stip op de horizon”, stelt Eringa.

Spoorplan Noord-Nederland
In 2017 presenteerden de Noordelijke provincies, NS, Arriva, ProRail en het Rijk nog het het Spoorplan Noord-Nederland – als alternatief voor de Zuiderzeelijn die er nooit gekomen is. In dit programma maakte ProRail een ontwerp van de dienstregeling in 2020, bestaande uit twintig spoorprojecten om een snelle verbinding tussen Randstad, Groningen en Leeuwarden te realiseren.

11 reacties

 1. Ing ACF Sierts
  14 februari 2018 om 00:10

  Het zou geen stip aan de horizon mogen zijn. Het zou (ruim) voor 2025 gereed moeten zijn, want dat is de afspraak in de Vervoersconcessie. Al sinds 2012 (!) ligt er een Hanzelijn die volgens de PKB gebouwd moet zijn om 200 km/u op te rijden. En NS moet volgens de concessie zorgen voor geschikt materieel dat mbv ETCS die snelheid ook kan halen.

  Het lijkt erop dat dit nieuwe plannetje vooral moet afleiden van het evidente feit dat het allang zover had moeten zijn.

 2. Ing ACF Sierts
  14 februari 2018 om 00:28

  Het lijkt er vooral op dat iedereen door alle problemen met de Fyra en de ICdefect collectief vergeten is dat er ook nog zoiets is als een Hanzelijn en een vervoersconcessie 2015-2025. Ja beste mensen, dat is er ook nog. Zou daar wel wat van terechtkomen?

 3. Jan Mastwijk
  14 februari 2018 om 11:55

  En geen woord over Hoogeveen, terwijl wij ook recht hebben op een IC-stop. Schandalig!

  • asierts
   16 februari 2018 om 17:19

   @ Jan: daar wordt achter de schermen hard aan gewerkt…

 4. Eduard de Jong
  15 februari 2018 om 00:34

  Het ligt niet aan ProRail. ‘… met NS een gezamenlijke visie ontwikkeld’. ‘Er zijn nog geen concrete stappen gezet.’ ‘ProRail wil ook nog geen termijn hangen aan het voornemen.’ ‘… een alternatief voor de Zuiderzeelijn, die er nooit gekomen is.’ ‘Het wordt tijd dat we dat aanpakken.’ Wat een oeverloos gezever. Is dat het enige, dat ProRail bij monde van Eringa kan voortbrengen?

 5. Tim Sekac
  16 februari 2018 om 00:54

  Er is een petitie op petities.nl : Zuiderzeelijn naar Denemarken en Zweden. Dat spoor vanaf Groningen daarheen bestaat al, maar moet alleen nog even geschikt gemaakt worden voor de Internationale trein. Verder zou het snelle spoor van Amsterdam naar Groningen via Almere, Lelystad, Emmeloord, Lemmer, Heerenveen en Drachten zo snel mogelijk aangelegd moeten worden! Op naar de 10.000 ondertekeningen met die petitie! En naar een toekomst met meer spoor!?

 6. Martin Wiersema
  17 februari 2018 om 00:55

  Geheel eens met Tim Sekac! ZuiderZeelijn 2.0! (Zie ook http://www.mpwiersema.nl)
  En de lijn Groningen-Assen-Hoogeveen-Meppel-Zwolle vv moet uiteraard daarnaast blijven
  bestaan! Inderdaad naar een toekomst met meer spoor!

 7. Kees Boer
  4 maart 2018 om 22:46

  De Zuiderzeespoorlijn moet beslist weer in beeld komen en nu helemaal gezien velen tegen Lelystad Airport zijn en gezien ook de groei van Almere

 8. Arjan Krabbenbos
  23 januari 2019 om 22:03

  Dat de Zuiderzeelijn afgeblazen is vind ik een schande. Gelukkig dat de Hanzelijn er wel is gekomen, anders was Lelystad een eindpunt in het weiland. Nog een vliegveld erbij en nog meer snelwegen terwijl het openbaar vervoer maar achterblijft! We moeten milieubewuster worden en een trein vervoert massaal reizigers van a en b op een duurzame manier.
  Hopelijk komt er ook een doorgaande regioverbinding van Emmen richting Stadskanaal en Veendam waar een vork-aansluiting komt naar Groningen en Leer in Duitsland.
  Ook de gewenste verbindingen van Coevorden en Neuenhaus (D) als verlengstuk naar Bad Bentheim aanleggen. Maar ook weer een trein invoeren van Weert naar Hamont _- (Brussel) en Roermond- Dalheim via natuurpark Meinweg. Treinen dienen niet alleen voor woon en werkverkeer, maar recreatief zal het ook een prima voertuig zijn! Van de trein direct het bos of op de heide staan is toch ook goed voor de gezondheid? Een heerlijke wandeling maken met afsluiting een kop koffie of glas bier bij een cafe of frietkar aan de bosrand!

  Ook wordt er geopperd voor een nieuw spoor van Delft naar Vliissingen. Deze zal zich afsplitsen van de lijn Delft- Schiedam en gedeeltelijk via een boortunnel langs Maasland, Maasluis (metro) Rozenburg, Hellevoetsluis, Burg Haaamstede naar Goes en Vlissingen gaan lopen. Misschien zelfs verder via een tunnel naar Breskens en Knokke.
  Deze lijnen zullen wel niet allemaal voor het jaar 2030 gerealiseerd zijn, maar misschien wel enkele.
  Bouw gewoon een normale spoorlijn wat op iedere bestaande lijn aansluiting vindt. Geen dure magneetbanen ,die misschien sneller zijn maar ook duurder! Bovendien scheelt het extra overstappen, vanwege de twee verschillende railtechnieken.

 9. Arjan Krabbenbos
  28 januari 2019 om 18:55

  Met de dienstregeling 2020 welke start per 10 december 2019 komt er weer een (grens)station bij. Dit keer gaat het om Elten (D) , gelegen tussen Zevenaar en Emmerich en waar de Abellio-trein Arnhem Centraal-Zevenaar-Emmerich- Oberhausen Hbf-Duisburg Hbf en Duesseldorf Hbf ieder uur in beide richtingen gaat stoppen.
  Deze dochteronderneming van de NS rijdt hier met zwart-grijze Flirt 3 treinstellen, welke sinds een paar jaar rijdt.

 10. Arjan Krabbenbos
  28 januari 2019 om 23:14

  Laat Arriva/ Blauwnet directe treinen inleggen van Apeldoorn naar Zutphen en Winterswijk en Apeldoorn-Zutphen -Oldenzaal.
  Ook rechtstreekse treinen Kampen-Zwolle naar Enschede (desnooods alleen in spits) en terug.

  Tiel-Arnhem Centraal doorrijden naar Doetinchem-Winterswijk. en terug.

  QBuzz Rotterdam Centraal-Dordrecht_Gorinchem-Geldermalsen per half uuur en spitsneldiensten met Rotterdam Centraal, Rotterdam Blaak Dordrecht en Gorinchem als stopplaatsen.

Lees ook