VDL levert e-bussen aan Luxemburg
dossier ZE2025

VDL levert e-bussen aan Luxemburg

De Luxemburgse vervoerder Voyages Emile Weber heeft zeven elektrische 10-meterbussen van VDL in gebruik genomen. Het is de eerste order in Luxemburg voor de Valkenswaardse constructeur.

De zeven bussen van het type Citea LLE-99 worden ingezet in de gemeente Bettembourg, ten zuiden van de hoofdstad. Het gaat volgens VDL om de grootste vloot van elektrische bussen in het land. De bussen bieden plaats aan 63 passagiers (26 zitplaatsen) en moeten dagelijks een afstand van 1400 kilometer afleggen. Bussen van een vergelijkbaar type rijden in de stadsdienst van Venlo.

Lees ook: Volledig elektrische (gratis) stadsdienst in Differdange

De bussen maken overdag gebruik van 270 kW snelladers. ‘s Nachts wordt er bijgeladen op depot via de pantograaf of een stekker (60 kW). Ook de laadstations worden door VDL geleverd. Door het beperkte batterijpakket (180 kWh) is de bus met 10.555 kilo leeggewicht 1000 kilo lichter dan een 12-meter dieselbus.

Lees ook: Autoverslaafd Luxemburg zet in de op de tram

Eén reactie

  1. Puck
    5 maart 2018 om 23:13

    Volgens mij heeft AVL/Multiplicity veel meer elektrische bussen. Ze zijn veelvuldig te zien in Luxemburg-Stad.

Lees ook