Wethouder stapt op vanwege Hoekse Lijn

Wethouder stapt op vanwege Hoekse Lijn

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Wethouder stapt op vanwege Hoekse Lijn

“Dit is de grootste misser die ik in twaalf jaar gemeenteraad heb meegemaakt”, stelde Leo de Kleijn, fractievoorzitter van de SP, tijdens een debat vandaag over de vertraging van de Hoekse Lijn. De Rotterdamse wethouder Pex Langenberg (D66) hield de eer aan zich zelf en stapte op.

Oorspronkelijk zou de ombouw van treinspoor naar metrospoor plaatsvinden in de periode april tot augustus 2017. Inmiddels is de verwachte opleverdatum verschoven naar het vierde kwartaal van 2018. Extra kosten: 90 miljoen euro. De wethouder zelf noemde deze planning “inmiddels betrouwbaar. Sinds 1 september is deze al niet meer verschoven. Desondanks neem ik wel mijn verantwoordelijkheid.” De wethouder wachtte een stemming van de raad niet af en nam ontslag.

Kritische audit
Uit een onderzoekrapport (pdf) blijkt dat de ambtelijke top lange tijd ‘tegen beter weten in’ vasthield aan de oorspronkelijke ombouwtijd. In december 2016 kwam uit een kritische audit naar voren dat de projectorganisatie niet klaar was voor de uitvoeringsfase. Dit signaal kwam echter pas in februari 2017 bij wethouder Langeberg terecht, nadat toenmalig RET-directeur Pedro Peeters hem dit rapport toestuurde.

Scherper toezicht
Daarna stelde Langeberg aanbevelingen op, maar in juni 2017 kwam naar buiten dat die aanbevelingen niet werden opgevolgd. “Misschien ben ik te goedgelovig geweest, maar van de projectorganisatie kreeg ik niet het idee dat de aanbevelingen niet werden opgevolgd”, zegt de wethouder nu. Met ‘de kennis van nu’ had hij scherper toezicht moeten houden.

In juni 2017 intensiveerde Langenberg de sturing op het project vervolgens wel, maar dankzij nieuwe tegenvallers (onder meer in de software, de vondst van asbest en diefstal van materiaal) werd de ombouw uitgesteld naar het vierde kwartaal van 2018. Extra kosten: 90 miljoen euro.

Kostenverdeling
Metropoolregio Rotterdam Den Haag en vervoerder RET dragen ieder 27,5 miljoen euro extra bij, de gemeente Rotterdam 35 miljoen euro. In ruil voor de bijdrage van MRDH en RET wordt de railconcessie met vier jaar verlengd.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook