ICE Berlijn-München: verdubbeling reizigers

ICE Berlijn-München: verdubbeling reizigers

De hogesnelheidslijn tussen Berlijn en München is ruim honderd dagen in gebruik en kan, na een slechte start, succesjes melden. De treinen rijden bovengemiddeld punctueel en sinds de start op 10 december zijn de reizigersaantallen op het traject verdubbeld.

Intussen hebben ruim 1,2 miljoen mensen gebruikgemaakt van de hogesnelheidslijn, meldt Der Spiegel. Dat betekent een bezettingsgraad van circa 55 procent. De ICE’s maken het mogelijk om in vier uur van de ene metropool naar de andere te reizen en bieden dagelijks, met ritten om 6.00, 12.00 en 18.00 uur in beide richtingen, plaats aan 20.000 passagiers. Qua punctualiteit overtreft de verbinding het Duitse gemiddelde van 80,4 procent voor langeafstandstreinen.

Valse start
De hogesnelheidslijn kende in december een trage start. De feestelijke openingsrit, met honderden prominente politici, eregasten en journalisten aan boord, liep door mankementen meteen twee uur vertraging op. Ook direct na de officiële ingebruikneming op 10 december waren er problemen: sommige treinen remden automatisch af, andere vielen helemaal uit. Oorzaak was onder andere onwennigheid met het Europese veiligheidssysteem ETCS. Bij verschillende treinen bleken een paar stekkertjes verkeerd aangesloten. Het systeem registreerde daardoor een snelheid van 350 km/uur en trok aan de noodrem.

Sindsdien is het tij gekeerd. De verbinding lijkt een succes en het aantal ritten wordt vanaf december met vier per dag verhoogd: ook om 8.00 en 16.00 uur vertrekken dan ICE’s in beide richtingen.

6 reacties

 1. De Leeuw
  28 maart 2018 om 12:36

  Tijd dus voor meer ICE’s vanuit Amsterdam naar Frankfurt en hopelijk snel ook naar Berlijn.

 2. V. Bax
  30 maart 2018 om 13:55

  En wat te denken van Hogere Snelheidslijnen binnen Nederland? Verbindt Groningen/Zwolle snel met Utrecht. Dito voor Maastricht, EIndhoven, Breda. Bouw een hub voor Hogesnelheidslijnen net buiten Utrecht, liefst ondergronds. De centra zoals we ze ooit kenden zijn niet meer centraal in die betekenis. In het buitenland (m.n. Frankrijk en Spanje) worden TGV- of AVE-stations buiten de steden gebouwd. Zaragoza is zo’n voorbeeld. Nederland sukkelt er achteraan. Maar goed dat Amsterdam CS van 15 naar 9 sporen terug moet. Stedelijke centra raken sowieso uit de gratie door hoge grondprijzen en de gebrekkige bereikbaarheid.

 3. Jan Mastwijk
  2 april 2018 om 12:13

  En een stop in Hoogeveen, want dat verdienen wij!

  • Ferdi
   21 april 2018 om 12:38

   Als hoogeveen een ic stop verdient, verdient Woerden hem nog veel meer (4000 vs 12000 reizigers)!

 4. Martijn
  4 april 2018 om 16:35

  De genoemde tijden gaan over de ICE Sprinters, die non-stop rijden – er rijdt natuurlijk gewoon bijna elk uur een trein, alleen doet die er niet 4 maar 4,5 uur over.

 5. Robert Jan Roos
  5 april 2018 om 09:45

  Mooi deze cijfers te lezen. Vind wel dat het aanbod van 20.000 en 12.000 ontvangen reizigers per dag in 6 treinen best wel hoog. (Gemiddeld 2.000 reizigers per trein met ca. 3.500 reisplaatsen). Wat me ook opvalt is dat er in de reacties geen opmerkingen gemaakt zijn over de Duitse punctualiteit norm lange afstand van 80,4. Gelukkig presteren al onze treinvervoerders héél erg veel beter.

Lees ook