Drie kwartier sneller in Lyon met Thalys

Drie kwartier sneller in Lyon met Thalys

Vanaf april 2019 rijdt de Thalys niet meer tweemaal daags vanuit Amsterdam naar Lille, maar naar Paris Aéroport Roissy-Charles de Gaulle en Marne-la-Vallée Chessy (Disneyland Parijs). Door deze bestemmingswijziging verbetert de aansluiting op Oost- en Zuid-Frankrijk.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven ging vandaag akkoord met dat initiatief. In een adviesaanvraag aan het Landelijk Overleg Consumentenbelang Openbaar Vervoer (Locov) voor de dienstregeling 2019 schreef NS in maart dat dit een aanzienlijk voordeel biedt voor (internationale) treinreizigers. Locov adviseerde vervolgens positief over de bestemmingswijziging.

Overstappen binnen Parijs
Tot nu toe moesten treinreizigers vanuit Amsterdam, die wilden doorreizen naar Oost- of Zuid-Frankrijk, in Parijs overstappen van station Gare du Nord naar een ander station, zoals Gare de Lyon of Gare Montparnasse.

Door de bestemmingswijziging is van station wisselen binnen Parijs niet langer nodig. Vanaf de luchthaven en EuroDisney is het eenvoudig overstappen naar bijvoorbeeld Lyon en Nice. Reizigers vanuit Amsterdam kunnen zo in zes uur via Charles de Gaulle naar Lyon, een reistijdwinst van ongeveer drie kwartier.

Concurrentie met vliegverkeer
Staatssecretaris Van Veldhoven: “De bestemmingen leveren een bijdrage aan de duurzame ambities van het kabinet om het reizen met de trein aantrekkelijker te maken. Daarmee bieden we een betrouwbaar en duurzaam alternatief voor korte vluchtbestemmingen in Europa.”

Eén reactie

  1. M.J. Gerrits Jans
    4 april 2018 om 19:49

    Het vermijden van de ingewikkelde overstap in Parijs kan ook nu al door op Brussel-Zuid over te stappen op een aansluitende directe TGV naar Lyon. Maar extra mogelijkheden zijn natuurlijk altijd tof!

Lees ook