Thalys: Charles de Gaulle in plaats van Lille

Thalys: Charles de Gaulle in plaats van Lille

NS en Thalys zijn voornemens om de twee dagelijkse ritten naar Lille de komende dienstregeling te schrappen. In plaats daarvan willen de spoorwegmaatschappijen twee diensten aanbieden naar Paris Aéroport Roissy-Charles de Gaulle en Marne-la-Vallée Chessy (EuroDisney). 

NS schrijft dat in de adviesaanvraag (.pdf) aan het Locov voor de dienstregeling 2019. “Thalys International en NS zijn ervan overtuigd dat dit een aanzienlijk voordeel biedt voor de reizigers. Het aantal reizen naar Lille Europe bleef de laatste jaren zeer beperkt en nam in 2017 zelfs iets af”, schrijft de vervoerder.

Opvallend genoeg wil NS pas in april 2019 met de nieuwe dienst starten, terwijl NS de diensten naar Lille al per december 2018 wil schrappen. Voor de tussenliggende periode is het de bedoeling dat Thalys twee extra ritten naar Paris Nord rijdt.

Paris Aéroport Roissy-Charles de Gaulle biedt rechtstreekse aansluitingen op TGV’s verder Frankrijk in, zoals Lyon, Bordeaux, Rennes, Straatsburg en Marseille en een snelle verbinding met de luchthaven. In de zomer willen NS en Thalys de Zon-Thalys naar die laatste bestemming opnemen als een verlenging van de nieuwe verbinding. De Winter-Thalys naar Bourg-St.-Maurice blijft bovenop de bestaande diensten rijden.

Rover verwelkomt de voorgenomen wijziging. “Charles de Gaulle biedt een rechtstreekse aansluiting naar veel andere bestemmingen. We kunnen ons voorstellen dat deze bestemming meer reizigers trekt dan Lille”, aldus Rover-woordvoerder Tim Boric.

3 reacties

 1. Kees Boer
  4 maart 2018 om 22:40

  Dit spreekt me aan deze ombuiging,uiteraard mogen enkelen door zelfs naar Lyon

 2. Vanlede
  5 maart 2018 om 10:35

  Goeiedag,

  Het spijt me, maar ook al lijkt de privatisering van publieke transportdiensten misschien voor sommigen een must, vergeet niet dat jullie die publieke dienst moeten vervullen. Wat gebeurt er nu met de 300 à 500 pendelaars die dagelijks van Lille naar Brussel pendelen, en omgekeerd? Hoe moeten die nu verder? Moeten ze gewoon hun jobs opzeggen? Want die hebben slechts 3 keuzes nu: hun post verlaten om 15h30 elke dag (en dan ontslagen worden omdat ze hun uren niet doen), ofwel thuiskomen elke dag om 20h15 (bye bye kids and family life), ofwel… hun job opzeggen. Vinden jullie dat echt NORMAAL?? Zijn de vakantiegangers van Disneyland belangrijker dan mensen die dagelijks willen WERKEN? We zijn niet ‘rendabel’, dus weg ermee? Ik kan jullie verzekeren: ik neem regelmatig de 17.17 van Brussel naar Rijsel: en die is ALLESBEHALVE LEEG!

  Groeten van een boze pendelaar (samen met onze consumentenorganisatie Train Life. Jullie horen nog van ons.)

 3. Hildebrand van Kuyeren, Treinreiziger.nl
  6 maart 2018 om 20:49

  Is deze dienst er juist niet gekomen dankzij de privatisering? Of was er voordat Thalys er reed wel een goede dienst? Als je zegt: er moet gezocht worden naar een alternatief waar zoveel mogelijk de huidige reizigers mee gecompenseerd worden, dan kan ik dat begrijpen.

Lees ook