‘Het verbaast me dat we zover zijn gekomen’

‘Het verbaast me dat we zover zijn gekomen’

Volgens oud-hoogleraar openbaarvervoerkunde en spoorwegbouwkunde Maurits van Witsen (90) wordt bij veel ov-projecten te veel geld door niet terzake kundige politici besteed aan monumentale en superveilige infrastructurele projecten. “Zo bezien verbaast het me dat we in Nederland nog zover zijn gekomen.”

Dat zegt Van Witsen is gesprek met vakblad Verkeerskunde, dat vandaag is verschenen. Zijn leven lang heeft de oud-hoogleraar al een scherpe blik op verbeteringen van systemen, ideeën en concepten. Die verbeteringen werden lang niet altijd gehoord of opgevolgd.

Voorbeelden
Vooral in Amsterdam zijn veel ‘domme maatregelen’ doorgevoerd, waardoor het ov achterop is geraakt, zegt Van Witsen. Hij noemt een aantal voorbeelden.

De Fyra? “Mensen die verstand van zaken hebben, hadden dat voertuig nooit aangeschaft.” De beruchte Nieuwmarktrellen? “Hadden niet gehoeven als de ondergrondse boogstraal wat minder rigide was gehanteerd.” De Noord/Zuidlijn? “Met een tunnel heb je bovengronds natuurlijk geen hinder, maar hoe groot was en is de hinder van het ondergronds bouwen?” En waar blijft toch de wel snel realiseerbare Airport Express Schiphol–CS? “Amsterdam, moeilijke stad op palen, die metro’s zijn er zo maar doorheen gewalst”, verzucht Van Witsen.

Zijn overtuigingen brachten hem teleurstellingen, maar hij heeft geleerd ermee om te gaan. “Ik heb geleerd me niet meer boos te maken. Ik ben ook vaak gestruikeld, maar stond dan meteen weer op en ging voort met de nieuwe situatie.”

Het hele interview met Maurits van Witsen is te lezen op Verkeerskunde.

Eén reactie

  1. R. Wilders
    10 juni 2018 om 16:14

    Begin jaren ’70 was ik werkzaam bij het Verkeersbureau van de gemeente Amsterdam. En had toen geregeld contact met gemeenteraadsleden. Hen had ik voorgerekend dat een boogstraal van 275 i.p.v. 300 meter tot een 1 – 2 seconden langere rijtijd zou leiden. Het toenmalige metrobureau antwoordde dat dat tot een grotere kans op ontsporingen zou kunnen leiden op het kruiswissel voor metrostation CS. Daar durfde de gemeenteraad niet tegenin te gaan. De gevolgen weten wij allen al lang.

Lees ook