Eerste Uithoftrams door Utrecht getrokken

door in rubriek tram, Utrecht
Reacties uitgeschakeld voor Eerste Uithoftrams door Utrecht getrokken

De eerste twee trams van de Uithoflijn hebben in de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 juli over het spoor in het stationsgebied van Utrecht gereden.

De feestelijke testrit door het stationsgebied van de Domstad werd verwelkomd door wethouder Lot van Hooijdonk en gedeputeerde Mariëtte Pennarts-Pouw. De komende maanden zullen er meer testritten plaatsvinden.

De eerste tram werd getrokken door een speciaal voertuig dat zowel over de weg als op het spoor kan rijden. Het tramspoor heeft gedeeltelijk nog geen bovenleiding. De rit duurde een half uur en liep over een traject van één kilometer. Na de passage van het stationsgebied kon de tram op eigen kracht richting eindbestemming P+R De Uithof.

Dezelfde nacht werd ook tram nummer twee door het stationsgebied gereden. Volgende week rijden er ’s nachts nog drie trams voor de nieuwe serie testritten van de remise in Nieuwegein naar de tramhalte Jaarbeursplein. Vanaf de Adama van Scheltemabaan gaan de trams naar P+R De Uithof.

Kritieke mijlpaal
Een directe spoorverbinding in het stationsgebied is één van de kritieke mijlpalen om de Uithoflijn in gebruik te nemen. De spoorverbinding is nodig om de komende maanden meer trams te testen. De trams kunnen bovendien vanaf nu via het spoor snel en gemakkelijk voor onderhoud terug naar de remise in Nieuwegein.

Meer testritten
Nu het stationsgebied ‘doorrolbaar’ is voor trams, kunnen met meer trams testen worden uitgevoerd op de lijn tussen P+R De Uithof en de Adama van Scheltemabaan. Tot eind september worden met vijf gekoppelde trams de technische systemen, de voertuigen en de trambaan getest. Vanaf begin 2019, nadat de trambaan is voorzien van stroom, zal ook het deel van de trambaan in het stationsgebied worden getest.

De Uithoflijn wordt in de tweede helft van 2019 gefaseerd in gebruik genomen. In december 2019 moet de lijn volledig in gebruik zijn.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook