Arriva wil proef met deelfietsen uitbreiden

Arriva wil proef met deelfietsen uitbreiden

Na Maastricht en Dordrecht wil Arriva in Den Bosch en Tilburg ook een proef starten met deelfietsen. Het vervoerbedrijf wil daarmee in de loop van 2019 starten. De gemeenten, provincie en het Reizigers Overleg Brabant (ROB) moeten nog wel goedkeuring verlenen.

Op verschillende locaties in Tilburg en Den Bosch kunnen mensen de zogenoemde Bravo-fiets lenen is de bedoeling. In het begin zou het gaan om ongeveer zestig fietsen per stad. Voor de locaties wordt onder meer gedacht aan busstation, ziekenhuis en theater.

In Maastricht en Dordrecht loopt sinds april 2017 een pilot met deelfietsen. Detailcijfers over de proef wil Arriva echter niet geven. Een inschatting maken hoe vaak de fietsen gebruikt worden en of het project rendabel is, wordt zo lastig. De reacties en ervaringen vanuit de twee steden zijn volgens Arriva positief.

Toekomst in Dordrecht nog ongewis
De toekomst voor de deelfietsen in Dordrecht is nog ongewis. Arriva verloor de busconcessie aan Qbuzz. “Het is even afwachten hoe het gaat als vanaf december de nieuwe concessie ingaat”, aldus Arriva.

In juni is het vervoerbedrijf gestart met een promotiecampagne om de bekendheid van de deelfietsen in Dordrecht nog verder te vergroten. “Gedurende de campagne konden mensen de fiets het eerste half uur gratis gebruiken. Na een jaar wordt deze pilot geëvalueerd”, vertelt woordvoerder Tamara Vannuys.

Van 100 naar 250 deelfietsen
Bij de lancering van Arriva Nextbike, zoals de pilot heet in Maastricht, kondigde Arriva aan in 2019 over 250 deelfietsen te willen beschikken. Deze ambitie blijft voor Maastricht onverminderd, zegt Vannuys.

Momenteel zijn er zo’n 100 deelfietsen in de Limburgse hoofdstad, maar er komen steeds meer deelfietsenstations bij. Vannuys: “Zo startten we in april 2018 met een fietsstation bij het provinciehuis in Maastricht. De provincie heeft voor alle medewerkers een abonnement afgesloten waardoor zij de fietsen kunnen gebruiken voor een deeltraject van hun woon-werkrit.”

Financiering
Arriva is hoofdfinancier van het Arriva Nextbike-deelfietssysteem. Partners in de regio en de stad investeren mee aan de proef. Voor Arriva is het investering, “maar ook om een aanvulling op het openbaar vervoer dat Arriva in een regio biedt”, aldus de woordvoerder.

Eén reactie

  1. halmar
    9 september 2018 om 18:20

    Uit eigen waarneming zie ik in dordrecht het rek bij het station bijna altijd volledig gevuld. In de stad ben ik nog geen enkele nextbike tegengekomen, terwijl ik toch regelmatig OV fietsen zie en er zelfs een drietal O-bikes rondzwierven.
    Vermoed dat Dordrecht voor Arriva geen rendabele case is, en hoop maar dat er betere gebruikcijfers van nextbike zijn.

Lees ook