Flixbus mag toch in Noord-Brabant rijden

Flixbus mag toch in Noord-Brabant rijden

Busvervoerder Flixbus mag de komende twee jaar op acht trajecten in Noord-Brabant rijden. Dat besloten Gedeputeerde Staten vandaag, nadat eerder was besloten dat Flixbus niet welkom was op het Brabantse net.

De provincie besloot eerder dat Fixbus niet mocht toetreden op basis van de Wet personenvervoer 2000. “Hermes en Arriva rijden bij ons volgens de concessie-eisen”, legt Cathelijne Thomassen uit. “Zij zijn verplicht ook vervoer aan te bieden waar minder reizigers zijn en waar de kosten dus veel hoger zijn dan de opbrengsten. En dan lijden zij op de dikke lijnen aan inkomstenderving.”

In beroep
Nadat Flixbus hiertegen in beroep ging, oordeelde het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dat het aanbod van Flixbus een aanvulling is op het bestaande ov in de provincie. De provincie ging akkoord. “We zijn benieuwd hoe reizigers reageren op deze aanvulling op het reguliere ov”, vertelt Thomassen.

Dikke lijnen
Als ‘tegemoetkoming’ aan de huidige vervoerders besloot de provincies dat Flixbus niet binnen de dikke lijnen in de provincie mag rijden, waar Hermes en Arriva actief zijn. “Flixbus mag alleen lange afstanden rijden. De in- of uitstaphalte moet buiten de provincie liggen.”

Flixbus gaat nu onder andere rijden op de routes Den Haag–Rotterdam–Eindhoven Airport–Eindhoven Station, Zandvoort–Haarlem–Amsterdam–Eindhoven Airport–Eindhoven Station–Roermond en Almere–Amsterdam Bijlmer–Kaatsheuvel (Efteling)–Brussel.

Veranderende vervoermarkt
De provincie is blij dat Flixbus toch gaat rijden. De vervoermarkt verandert, constateert Thomassen, en daarom is het van belang om reizigers meer opties te geven. “Geldt dit als een alternatief voor de trein? Komen er nieuwe reizigersstromen op gang? Het is sowieso een trend om openbaar vervoer te kiezen boven bijvoorbeeld de auto.”

Flixbus krijgt de ontheffing voor twee jaar. “Tegen die tijd bereiden wij een nieuwe concessie voor en vormen een visie op hoe we omgaan met commerciële partijen. Flexibel vervoer en ketenvervoer worden steeds belangrijker, we hebben BravoFlex bijvoorbeeld al.”

In april presenteerde Flixbus nog haar groeiambities in de Benelux. Daar maken de lijnen die een in- of uitstaphalte in Noord-Brabant hebben een essentieel onderdeel van uit.

3 reacties

 1. Henk
  19 september 2018 om 17:28

  Een uitstekend alternatief voor de trein, maar moet inderdaad niet met de lokale buslijnen concureren.

  De kleinere vliegvelden zijn in NL niet op de trein aangesloten, ik hoop dat Flixbus wat voor o.a. Zestienhoven en zometeen ook Lelystad Airport kan doen. Top dat ze in Eindhoven al het vliegveld aandoen!

 2. Andre Hospers
  21 september 2018 om 16:04

  Uitstekend. Kost de belasting betaler niets.. Ruim baan geven!!

  • Nander
   5 november 2018 om 13:31

   Kost de belastingbetaler niets? Geld gaat naar een privaat Duits bedrijf ipv naar het nederlandse spoorwegbedrijf? Extra concurrentie zonder dat die partijen ook verplicht zijn om de minder winstgevende onderdelen van het net te draaien is oneerlijk en zou moeten worden ingeperkt.

Lees ook