Ombudsman vraagt begrip voor reizigers

Ombudsman vraagt begrip voor reizigers

door in rubriek advies, reizigers
Reacties uitgeschakeld voor Ombudsman vraagt begrip voor reizigers

Streekvervoerders moeten volgens de ombudsman meer begrip tonen voor de positie van reizigers. Het OV loket vraagt de regionale vervoerders om één lijn trekken voor de boetes die ze opleggen aan reizigers die niet zijn ingecheckt.

Dit zegt de onafhankelijke ombudsman voor beter openbaar vervoer, het OV loket, in een rapportage over het tweede kwartaal van dit jaar. De ombudsman pleit onder andere voor meer begrip als reizigers niet ingecheckt zijn, maar wel kunnen aantonen dat ze normaal gesproken wel netjes inchecken op een bepaald traject. Vervoerders maken het niet makkelijker door bijvoorbeeld de verschillende incheckpalen op één station, zo stelt het OV loket.

Uniformiteit bij stakingen
De afwikkeling van stakingen, zoals die er waren in april, mei en juni in het streekvervoer, moet uniform gebeuren vindt het OV loket. Bij de ene vervoerder kregen reizigers wel hun geld terug en bij de andere niet. In de algemene voorwaarden van de regionale vervoerders staat dat vergoeding alleen plaatsvindt als een staking langer duurt dan één dag. Dat was in het voorjaar het geval. “Het OV loket vindt het redelijk dat bij een staking, ongeacht de duur van de staking, altijd een vergoeding wordt gegeven aan reizigers met een afgekocht reisrecht”, aldus het OV loket.

Minder bereidheid
Ov-bedrijven lijken minder bereid om boetes kwijt te schelden. Het lijkt alsof de reizigers geen fouten mogen maken. “Dit vinden wij geen goede ontwikkeling; het is geregeld het systeem dat het de reizigers moeilijk maakt”, aldus het OV loket.

Het OV loket is positief over de landelijke afspraak om coulant te zijn voor reizigers met een afgekocht reisrecht die vergeten zijn in te checken. Vervoerder Keolis hield zich in het tweede kwartaal niet aan deze afspraak, en legde boetes op, maar is daar inmiddels op teruggekomen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook