NS-bussen gaan op duurzaam vet rijden

NS-bussen gaan op duurzaam vet rijden

door in rubriek binnenland, bus, reisinformatie, spoor
Reacties uitgeschakeld voor NS-bussen gaan op duurzaam vet rijden

De bussen die NS inzet als vervanging voor treinen gaan vanaf 1 januari 2019 op de duurzame tour. Het vervangend vervoer gaat rijden op brandstof gemaakt van onder meer frituurvet.

NS huurt 31.000 bussen per jaar in, die samen goed zijn voor negen miljoen kilometer. NS heeft recent contracten afgesloten met de Jan de Wit Group en Transvision. Zij zijn, samen met de onderaannemers van beide bedrijven, vanaf 1 januari verantwoordelijk voor het totale vervangende busvervoer. Hoeveel onderaannemers dat precies zijn, kan NS niet zeggen. Het zal gaan om alle geplande en ongeplande vervangende bussen, geldend voor heel Nederland.

Hydrotreated Vegetable Oil
Het vervangend vervoer rijdt vanaf januari op Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) gemaakt van afgewerkt frituurvet en industriële vetten. De brandstof wordt beschouwd als klimaatneutraal, zonder CO2-uitstoot. De HVO-brandstof wordt door NS gezien als een belangrijke stap naar volledig uitstootvrij busvervoer.

Klimaatneutrale busreis
Voor Jan de Wit Group is NS de eerste opdrachtgever die om een volledig klimaatneutrale busreis vraagt. “We hebben daarop besloten bij de start van het nieuwe contract, als eerste bedrijf in Nederland, al onze bussen met tankinstallaties van HVO-brandstof te voorzien”, aldus Jan de Wit van de busvervoerder.

Tijdens de contractperiode van acht jaar, investeren de drie partners in volledig uitstootvrij vervoer. Transvision wil in ieder geval een aantal elektrische bussen inzetten.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook