NS compenseert gedupeerde HSL-reiziger

NS compenseert gedupeerde HSL-reiziger

Door een fout in de software van de Traxx-locomotieven en de complexiteit van de infrastructuur rijden de treinen op de hogesnelheidslijn (HSL) de laatste maanden een stuk minder punctueel. NS gaat reizigers nu compenseren.

“Een uitgevoerde software-update om dit probleem te verhelpen, heeft helaas niet de gewenste verbetering opgeleverd. Technici van NS en leverancier Bombardier werken hard aan een oplossing”, stelt NS in een verklaring. Over heel 2018 was de punctualiteit op de HSL 82,5 procent. In de maand januari ligt dit tot nu toe iets boven de 80 procent.

Verschillende vergoedingen
“Reizigers met Intercity Direct kunnen vanaf 15 minuten vertraging hun toeslag en de helft van het treinkaartje terugvragen via de NS-website. Na een half uur vertraging krijgen reizigers het hele bedrag terug”, aldus NS. Reizigers worden hierop de komende maanden geattendeerd. Mensen met een jaarabonnement voor Intercity Direct krijgen, naast de vergoeding voor de vertraging, éénmalig een tegemoetkoming van 100 euro.

Verbeterprogramma HSL
Samen met ProRail werkt NS aan een Verbeterprogramma HSL. Daarnaast neemt de spoorwegmaatschappij vanwege de softwareproblemen nog aanvullende maatregelen om storingen sneller op te lossen, de strandingsduur te beperken en de dienstregeling sneller te hervatten. Machinisten krijgen hiervoor onder meer extra technische ondersteuning en er worden extra machinisten en conducteurs ingezet.

Intercity Nieuwe Generatie
Vanaf 2021 gaat NS met de Intercity Nieuwe Generatie rijden. Dit moet leiden tot een betere dienstverlening op de HSL. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft daarnaast 60 miljoen beschikbaar gesteld om de prestatie van de infrastructuur te verbeteren.

“NS en ProRail hebben in de langetermijnvisie HSL-Zuid een serie maatregelen uitgewerkt om de infrastructuur op de HSL te verbeteren, om de prestaties op lange termijn op hetzelfde niveau te kunnen brengen als het hoofdrailnet.” Dit kan alleen worden gerealiseerd door ingrijpende wijzigingen aan de HSL-spoorbaan, stelt NS.

Lees ook:
Belgen bezorgd over daling stiptheid trein
Intercity Direct blijft slecht presteren

6 reacties

 1. asierts
  1 februari 2019 om 20:49

  De instabiliteitsproblemen met de TRAXX-multisysteemloc zijn er al vanaf de start op de oude Benelux EN op de Betuweroute. Op de HSL lijken de problemen erger te zijn, maar dat kan ook perceptie zijn. Feit is dat deze loc altijd al chronisch onbetrouwbaar is geweest en dat is al van voor de start op de HSL. Het is feitelijk onjuist om te doen alsof dit een recent probleem is. Bombardier blijkt qua vital-systems-software-engineering volstrekt onbetrouwbaar en deze hardnekkige incompetentie sleept nu al meer dan 10 jaar voort. Het is daarom onbegrijpelijk dat Bombardier na de vele eerdere debacles nog geselecteerd KON worden voor de Hoekse Lijn. Als Alstom of Siermens die opdracht had gekregen, had de metro allang gereden. “Le drama de Fyra se repete…”

 2. RobertJanRoos
  1 februari 2019 om 23:40

  Misschien een beetje (max 160) te snel door de bocht. Is het niet zo dat de Traxx locomotieven ook ergens anders rijden. Ik heb vernomen dat er vele honderden rond rijden voor reizigers én goederenvervoer, dus heel veel meer dan de TRAXX-en die specifiek voor reizigersvervoer via de HSL-Zuid worden ingezet. Ze rijden toch ook op bijvoorbeeld op de Betuweroute met ERTMS, op ERTMS trajecten in Zwitserland en in héél veel andere landen bij meerdere bedrijven zoals de BLS? Tevens rijden ze ook geregeld in dubbeltractie. Is het dan niet een beetje raar dat enkel de TRAXX locomotieven die op de HSL tussen Hoofddorp – Rotterdam – Breda rijden dit euvel hebben?

  • asierts
   7 februari 2019 om 03:53

   @RobertJanRoos: van de Betuweroute herrinner ik me statistieken waarbij (effe uit mn hoofd) 98% van de strandingen ETCS-onboard-units van Bombardier betrof. En wat betreft HSL-feiten: in een van de onderzoeksrapporten over de ICdirect-problemen valt in de bijlage te lezen dat de Bombardier-locs 1100% (!) meer storingen hebben tov de Traxx-vloot bij DB. Da;s toch wel een meer dan substantieel verschil….

   • asierts
    9 februari 2019 om 00:15

    @Robert-Jan: ja, er is dus iets zeer ernstigs aan de hand met de Traxx-multisysteemloc. Dat was overigens OOK al zo toen ze, nog voor de start van de Fyra V250, ingezet werden op de oude Benelux. Maar de ellende is helemaal niet meer te overzien sinds er ook nog het chronisch instabiele Bombardier-ETCS als storingsbron is bijgekomen. Het is dat er geen onderdelen van de locs vallen, maar in IT-opzicht is de Traxx F140 MS nog hopelozer dan de Ansaldo V250 ooit is geweest. De bijnamen “ICdefect” en “Bombardier Trash” zijn 100% terecht. Het is een softwarematige ramp en de tweede HSL-miskleun van NS op rij. Ik snap niet dat NS dit instabiele wrak uberhaubt nog durft in te zetten.

 3. Martijn
  4 februari 2019 om 17:25

  “…ingrijpende wijzigingen aan de HSL-spoorbaan…”: Waar hebben we het dan over? Het uitbannen van de spanningssluizen bij Rotterdam en Breda? Voorkomen dat de diensten naar België in Breda kop hoeven maken?

 4. Frans Eekhout
  13 februari 2019 om 12:10

  De Intercity Direct treinen gebruiken de Traxx locomotieven in combinatie met de opgewaardeerde ruim dertig jaar oude ICR rijtuigen die voordien o.a. dienst deden op de route Maastricht/Heerlen naar Amsterdam.
  Is er een verband met deze rijtuig combinatie en de Traxx locomotieven en de constante omschakelingen van de diverse beveiligings systemen en stroomsoorten, of ligt het alleen aan de soft c.q. hardware matige aspecten van de locomotieven ?
  Reizen met de IC direct lijkt soms bijna op “Russisch roulette”, je moet maar geluk hebben als men zonder Horten en Stoten op deze Lijn (HSL) kan reizen en daarom neem ik altijd extra tijd in en bij vertrek uit bijvoorbeeld Den Haag C het alternatief via Utrecht in de gaten.
  Loc versus rijtuig of alleen de loc in combinatie met de HSL infrastructuur…?.

Lees ook