Softwarebug in locs HSL aangepakt

dinsdag 26 maart 2019
timer 2 min

De punctualiteit op de hogesnelheidslijn (HSL) is gestegen tot boven de 84 procent, het hoogste cijfer in ruim een half jaar tijd. Dat komt omdat een bug in de Traxx-locomotieven van de IC Direct is opgelost, zegt NS-woordvoerder Hessel Koster.

Technici van leverancier Bombardier en NS hebben bijna drie weken geleden een software-update doorgevoerd. Op alle 54 binnenlandse Traxx-locomotieven deed de softwarefout zich sindsdien niet meer voor, volgens Koster.

De update wordt binnen enkele weken doorgevoerd op de locomotieven van de Intercity Brussel. Vanwege toelating van de software in België, laat de upgrade daar iets langer op zich wachten.

Synchronisatiefout
Koster legt uit dat er zich een synchronisatiefout in de software voordeed. “Twee systemen in de locomotief moesten hetzelfde meten en dat gebeurde niet. Dat probleem deed zich zo’n tien keer per week voor, waardoor treinen uitvielen.”

Een eerdere herstelupdate in december 2018 mocht niet baten; in januari van dit jaar lag de punctualiteit net boven de 80 procent. NS besloot de reizigers daarom te compenseren. Inmiddels durft Koster wel te zeggen dat de bug is opgelost. “We hebben over meer dan duizend loc-dagen nul keer de synchronisatiefout gemeten. Dat gaf genoeg statistische zekerheid.”

Zorgenkindje
De HSL is al jaren een zorgenkindje van NS. Zo was de IC Direct in 2016 de slechts presterende binnenlandse treindienst. In het Verbeterprogramma HSL nemen NS en ProRail maatregelen om de punctualiteit te verbeteren.

Zo werken ze aan een speciale helpdesk en kunnen machinisten extra trainingen volgen. In de dienstregeling van 2021 wordt de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) stapsgewijs ingezet, wat moet leiden tot een betere dienstregeling op de HSL. Het ministerie van IenW stelde verder 60 miljoen euro beschikbaar voor onder meer cameratoezicht en het plaatsen van extra windschermen. Ook werken NS en ProRail in de langetermijnvisie HSL-Zuid aan het verbeteren van de infrastructuur. Zo moet de Ertms-spoorbeveiliging nog een update krijgen.

Werkgroep
Ook formeerden NS en vakbond FNV onlangs een werkgroep, naar aanleiding van een door FNV-leden ingediend manifest met verbeterpunten. Koster: “Aan veel van de door hen voorgestelde verbeterpunten werken wij al in het Verbeterprogramma. Maar als we het nog niet goed genoeg doen, horen we dat graag van hen. Daar gaan we nu samen naar kijken.

Nu nog hopen dat de software problematiek van de geplaagde Nieuwe Hoekse LIijn ook snel zal worden opgelost. Dit is ook van Bombardier dus hopelijk is het binnen afzienbare tijd ook eindelijk verholpen!
We zullen het maar moeten afwachten, eer de witte vlag eindelijk gehesen kan worden.
Op dit moment is er weinig te zien van de testritten op deze toekomstige metrolijn! De stations zijn allen gereed, maar ze staan nu nog thans omgeven door hekwerken, waar niemand nog voorlopig van kan gebruik maken.
Hopelijk duurt het nog niet eens maanden, maar ja de techniek is ingewikkelder schijnbaar dan dat het zal moeten zijn.Zal blij zijn als alles straks rijdt, hopelijk nog voor september 2019!

@Arjan: nee hoor, de techniek is helemaal niet ingewikkeld! Het kenmerk van veiligheidssoftware is namelijk de verpletterende simpelheid ervan.

Het echte probleem zit em in de (in)competenties mbt software-gebaseerd systeemontwerp. Sommige marktpartijen hebben die competenties wel (Siemens, Alstom, Thales, Ansaldo-STS/CSEE etc), terwijl andere marktpartijen op dat punt beperktere competenties hebben (bijvoorbeeld geen/onvoldoende gestructureerd proces, geringe praktijkervaring,te weinig mensen met de vereiste competenties, onvoldoende domeinkennis spoorsysteem etc). Ik durf dat mbt Bombardier inmiddels wel hardop te zeggen; daar gaat het namelijk al jarenlang veel te vaak serieus mis.

Zit nu in de HSL en het is nog steeds niet verholpen.
Net voor hoofddorp gaat ie vol in de ankers en moet de machinist aan een "reset" werken.
Net als gisteren en de dag daarvoor.
Beetje vals dat ze heel snel zijn met het melden van "Het is opgelost"
Terwijl het nu doodstil blijft als blijkt dat het niet zo is.

@Marc Gomersbach: wat hierboven letterlijk is gezegd, is dat de zgn "synchronisatiefout" is opgelost. Dat er meer fouten zijn is evident (zie eerste onderzoeksrapport bijlage 1), maar dat is in de afgelopen maanden richting de media consequent verzwegen. Boontje komt echter vanzelf om zijn loontje...

@Mark Gomersbach: heb t nog ff voor je opgezocht. Uit rapport "Review Prestaties IC direct" p35: "Het technische falen van de TRAXX is 10-25 maal te hoog ten opzichte van de benchmark met DB".
Dat is een mooi eufemisme om niet op te hoeven schrijven: "de Bombarder TRAXX F140 MS is een zodanig instabiel wrak, dat ze er zelfs bij Ansaldo nog van zouden schrikken!", Iets met van de drup in de regen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

D66: 'Van verkokerd ov naar publieke mobiliteit'

15 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »