Abellio breidt uit in Verenigd Koninkrijk

Abellio breidt uit in Verenigd Koninkrijk

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Abellio breidt uit in Verenigd Koninkrijk

Abellio verzorgt in ieder geval de komende acht jaar het treinvervoer in East Midlands in het Verenigd Koninkrijk. Het is de vijfde Britse concessie die de NS-dochter gaat rijden.

Op 10 april maakte Abellio bekend de bid op de concessie East Midlands te hebben gewonnen. Jaarlijks maken 27 miljoen reizigers gebruik van het treinvervoer in East Midlands. In deze regio liggen steden als Nottingham, Derby en Leicester.

Voor Abellio is East Midlands de vijfde concessie die het binnensleept. Zo is het bedrijf actief in Schotland (ScotRail), in Oost-Engeland (Greater Anglia), in West Midlands (met steden als Birmingham) en in Noordwest-Engeland (Merseyrail)

Investeringen
De NS-dochter investeert 700 miljoen euro in onder meer nieuwe treinen, elektrificatie van het traject Londen-Corby en verbetering van de mobiele ticketing. Zo wordt de hele Intercityvloot vervangen door nieuwe voertuigen, waardoor passagiers profiteren van ongeveer 80 procent meer zitruimte in de Intercity’s naar Nottingham, Lincoln en Londen St. Pancras.

Dit komt bovenop de 1,75 miljard euro die de Britse overheid investeert in het upgraden van het spoor, waardoor het frequenter kan worden benut. De Britste overheid wil een schoner en groener railnetwerk ontwikkelen en Abellio gaat in die ontwikkeling mee door waterstoftreinen te testen.

Rol van NS
Het bedrijf is volledig in handen van NS. De investering van 700 miljoen euro komt dus ook volledig voor rekening van NS. En dat terwijl het bedrijf begin 2017 afspraken maakte met het ministerie van Financiën, dat de investering in buitenlandse activiteiten maximaal 500 miljoen euro mag bedragen.

Volgens woordvoerder Iris Reshef beperkt dit beleidskader de risico’s die NS met Abellio loopt, maar betekent het niet dat NS haar dochteronderneming geen geld mag lenen. Afgesproken is dat NS maximaal 500 miljoen euro mag lenen aan Abellio. Dat bedrag moet dan wel worden terugbetaald aan NS.

Winstgevend
Abellio is niet alleen actief in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Duitsland. Het bedrijf behaalde in het buitenland in 2018 een omzet van 2.824 miljoen euro en 357 miljoen in Duitsland. Abellio is in het VK in zijn geheel winstgevend voor NS, vertelt Reshef. Het netto resultaat bedroeg 26 miljoen euro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook