Station Lansingerland officieel geopend

Station Lansingerland officieel geopend

Station Lansingerland-Zoetermeer, dat sinds december al deels in gebruik is, is vanmiddag officieel geopend. Vanaf komende zondag doet ook RandstadRail het station aan.

De openingshandeling werd verricht door staatsecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) en de burgemeesters Pieter van de Stadt (Lansingerland) en Charlie Aptroot (Zoetermeer).

Belangrijke schakel
Volgens Van der Stadt is het station van groot belang in de driehoek Rotterdam-Gouda-Den Haag: “Onze infrastructuur moet zijn voorbereid op de verwachte groei van onze gemeenten en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Daarbij is dit station een aanjager voor passende hoogwaardige gebiedsontwikkeling.”

Aptroot ziet de opening als eerste stap om tot een sluitend hoogwaardig ov-netwerk te komen: “Dit is voor ons geen eindstation, maar een tussenstop. Het doel is het netwerk van hoogwaardig openbaar vervoer in de regio sluitend te maken. Als volgende stap zien wij de doortrekking van RandstadRail vanaf dit station naar het Rotterdamse RandstadRail-netwerk.”

Wethouder van Zoetermeer Marc Rosier is trots op het resultaat. “Met bijna 1.000 in- en uitstappers per dag is het aantal gebruikers van de Sprinter tussen Gouda en Den Haag al hoger dan verwacht.” Dankzij de aansluiting op RandstadRail verwacht hij dat dat aantal stijgt naar 2.500 in- en uitstappers.

Lees ook: NS blij met reizigers op Lansingerland

Station met groen karakter
Kenmerkend voor het station is het vele groen op het viaduct, dat is ontworpen door Arcadis en Team V Architecten. Met zo’n 150 bomen, beplanting en gras is op het viaduct een ‘laan’ gecreëerd. Ook de 700 parkeerplaatsen tellende Park & Ride-terreinen aan beide kanten van de A12 onderstrepen dit karakter door het toepassen van bomen, hagen en groene parkeervakken met grasbetonstenen.

Op toekomst voorbereid
Station Lansingerland-Zoetermeer is berekend op de toekomst. Het kan zonder al te grote ingrepen worden doorgetrokken richting Rotterdam en het viaduct is berekend op verdubbeling van de twee sporen tussen Den Haag en Gouda. Ook is er ruimte gereserveerd voor verbreding van de A12. Daarmee kan het aantal vervoerbewegingen in de regio fors toenemen.

Succesvolle samenwerking
Voor de realisatie van het station werkten Zoetermeer en Lansingerland samen met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De nieuwe vervoerknoop biedt volgens de bestuurders volop kansen voor economische ontwikkeling van de regio.

4 reacties

 1. Willem Benschop
  19 mei 2019 om 11:28

  Een geweldige mijlpaal! Door de doortrek van RandstadRail naar het NS-station is er weer een koppeling gerealiseerd tussen het stedelijke vervoerssysteem van de Zuidelijke Randstad en het landelijke spoorwegnet. Deze integratie kan en moet nog veel verder strekken: tarieven, informatievoorziening, marketing, enz. Dit is iets wat Rover ook al jarenlang bepleit.

 2. DuitseLeeuw
  20 mei 2019 om 13:52

  Alleen jammer dat Lijn 4 in Oosterheem net even door een andere zone gaat, waardoor reizigers met abonnement vaak of een ruimer abonnement nodig hebben of het laatste stukje gewoon moeten bijbetalen.
  Zolang dat niet door HTM/MRDH wordt gecorrigeerd zullen veel Abonnementshouders gewoon via Centrum West en/of Driemanspolder/NS blijven reizen.

 3. Ben
  20 mei 2019 om 22:10

  “Station Lansingerland-Zoetermeer is berekend op de toekomst. Het kan zonder al te grote ingrepen worden doorgetrokken richting Rotterdam …”

  Dat wordt heel erg lang station dan.

 4. Jan Willem Fortuin
  24 mei 2019 om 11:03

  Een pracht complex tussen Noord en Zuid? Zeker, maar wel jammer dat de kortste R-netverbinding tussen Rotterdam en Leiden hier niet aan elkaar is geknoopt. Vervelend dat aankomende tramreizigers hun aansluitende bus of trein nergens zien en bij storm zeiknat zullen worden. NS-blauwe borden met te kleine symbolen wijzen naar gaten en liften voor de overstap. Het busstation op Noord, nu nog leeg, voelt onaangenaam. Het te ver doorgestorte zandtalud belemmerde de aanleg van een eilandperron voor de veiligste en via enkele trap en lift te bereiken overstap. Ik vrees dat reizigers die de verkeerde trap of lift kiezen tussen de rijdende bussen gaan oversteken. Maar toch! Voortaan kan de reis van Moerkapelle naar Gouda via dit overstappunt vaker en sneller dan thans rechtstreeks. Ik hoop dat MRDH, Provincie en hun vele uitvoerders minstens dwalende reizigers opvangen.

Lees ook