Soap Drielandentrein duurt voort

Soap Drielandentrein duurt voort

De kans dat de Drielandentrein vanaf 1 juni helemaal niet meer rijdt is aanzienlijk. De tijdelijke vergunning loopt dan af en de nieuwe aanvraag van treinleverancier Stadler blijkt niet compleet te zijn. De soap met de Drielandentrein, door sommigen al omschreven als geenlandentrein, duurt daarmee voort.

Gedeputeerde Hubert Mackus van de provincie Limburg schrijft in een brief aan de Provinciale Staten dat ‘er een aanzienlijk risico bestaat dat de vergunning niet voor 1 juni kan worden verleend aan Stadler’. De vergunningaanvrager heeft bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een aanvraag voor een nieuwe vergunning ingediend, maar deze is nog niet compleet. “De inhoudelijke beoordeling kan pas worden afgerond als alle noodzakelijke informatie is aangeleverd”, schrijft Mackus. “Het gevolg hiervan zou zijn dat de spoorvoertuigen tot aan het moment dat de vergunning wordt afgegeven niet meer kunnen worden ingezet op het Nederlandse en Duitse spoor”, aldus de gedeputeerde.

Nieuwe richtlijnen
Arriva, vervoerder op het traject, komt met de volgende verklaring over waarom niet meteen alle juiste informatie is aangeleverd: “Deze speciale FLIRT 3C treinen zijn in opdracht van Arriva gebouwd met als doel deze regionaal en grensoverschrijdend in te zetten. Ze zijn gebouwd volgens de richtlijnen van het toelatingskader 2012. Deze treinen hebben een voorlopige toelating tot ‪1 juni 2019. In 2016 is er, gedurende de bouw van de treinen, een nieuwe set richtlijnen van toepassing geworden. Voor de definitieve toegang worden de treinen langs de richtlijnen van 2016 gelegd. Het is op dit moment onzeker of we aan die voorwaarden uit 2016 geheel invulling kunnen geven vóór die datum van ‪1 juni 2019.”

Gedupeerde reizigers
Ook staatssecretaris Stientje van Velhoven heeft gereageerd op de kwestie. Zij zegt in een brief aan de kamer: “De Provincie geeft aan dat zij nauw contact onderhoudt met de vervoerder Arriva over het proces rondom de vergunningverlening en een eventueel alternatief vervoersaanbod. Alle betrokken partijen zijn daarbij in intensief overleg over de mogelijkheden om te voorkomen dat de reizigers op het traject Maastricht – Aken gedupeerd worden.” Arriva zegt dat als het niet mocht lukken met de aanvraag, er zeker een alternatief komt voor de reiziger tussen Maastricht en Aken.

Nodige problemen
Aanvankelijk zou de Drielandentrein op 9 december 2018 gaan rijden. Maar de trein werd eerst niet toegelaten op het Belgische spoor en vervolgens liep de toelatingsprocedure voor het Duitse spoor vertraging op, omdat de benodigde infrastructuur nog niet gereed was. Eind januari is de Drielandentrein gaan rijden op het traject Aken–Maastricht. Voor het laatste deel van het traject, van Maastricht naar Luik, is nog steeds geen toestemming verleend.

2 reacties

  1. Cmdb
    17 mei 2019 om 22:12

    Gratis advies: STOP met dit achterlijke project. De Belgen hebben definitief NEE gezegd en we kunnen hier beter inzetten op andere prioriteiten dan een trein die z’n bestaansrecht dubieus maakt. Oftewel: afblazen en het geld wat over blijft in sociale veiligheid op en rond stations investeren. Die trein is weggegooid geld.

  2. David
    19 mei 2019 om 16:37

    Haal maar wat Buffels maar uit Nijmegen en zet deze zolang in. Het duurt toch nog wel even voordat de Roemenen het geld bij elkaar geschraapt hebben om de stellen in hun land te krijgen..

Lees ook