Ov-staking miljoenenstrop voor sector

Ov-staking miljoenenstrop voor sector

De landelijke stakingsactie in het ov, gericht tegen de pensioenplannen van het kabinet, levert de vervoerders vele miljoenen aan schade op. Dat zegt Fred Kagie, voorzitter van werkgeversorganisatie VWOV.

Volgens Kagie, zelf werkzaam bij Qbuzz, loopt alleen het regiovervoer al zo’n 3 á 4 miljoen aan inkomsten mis. “En voor het stadsvervoer en landelijk vervoer zal dat nog veel hoger liggen”.

Hoeveel de schade bij de vervoerders precies is, kunnen RET, Connexxion, HTM en GVB niet zeggen. “Dat is een interne aangelegenheid”, aldus GVB-woordvoerder Mireille Muller. Bovendien hangt dat af van het aantal ritten dat wel uitgevoerd kan worden, zegt Transdev-woordvoerder Laura Steur namens Connexxion.

‘Ik heb er flink de pest over in’ – Fred Kagie, voorzitter van werkgeversorganisatie VWOV

Dienstregeling opstarten
Connexxion start de dienstregelingen op waar dat kan en mogelijk is, zegt Steur. “Hoeveel er kan rijden is afhankelijk van het aantal werkwilligen. Welke lijnen kunnen rijden is pas dinsdag bekend.”

Bij GVB, dat niet bij de VWOV is aangesloten, rijden morgen geen metro’s, bussen, trams en varen ook geen veren, laat Muller weten. Ook zijn de servicebalies dicht. Ook bij stadsvervoerder HTM en RET gaan geen voertuigen de straat op, laten beide woordvoerders weten.

Reiziger de dupe
GVB, Connexxion, HTM en RET geven aan wel begrip te hebben voor de zorgen van de actievoerders, maar staken geen goed middel te vinden omdat de reiziger de dupe wordt. “Na de werkonderbreking van 18 maart hadden wij gehoopt dat de vakbonden andere maatregelen zouden nemen om hun zorgen te uiten”, aldus HTM-woordvoerder Agnes Jansen.

Werkgeversvoorzitter Kagie zegt dat de ov-sector ‘slachtoffer’ is van de stukgelopen onderhandelingen tussen regering en vakbonden: “Het ov is een populair publiciteitsmiddel, dus daarmee kunnen de vakbonden de druk opvoeren. Een dag later wordt er in allerlei fabrieken gestaakt, maar daar hoor je nauwelijks iets over. Deze actie overkomt onze sector, ik heb er flink de pest over in.”

Eén reactie

  1. Stefan de Konink
    28 mei 2019 om 10:18

    Ik zou vanuit de werkgevers graag een reactie zien van het percentage stakingsbereidheid binnen haar personeelsbestand, dat is bij ieder bedrijf afzonderlijk geregistreerd. Het lijkt me naar de reizigers en opdrachtgevers meer dan normaal om dat getal te communiceren.

Lees ook