Amstelstation is nu een moderne ov-knoop

Amstelstation is nu een moderne ov-knoop

door in rubriek stations
Reacties uitgeschakeld voor Amstelstation is nu een moderne ov-knoop

De renovatie van station Amsterdam Amstel is een fase verder, nu de verbouwing van de omgeving is voltooid. Na de zomer volgt renovatie van de stationshal.

Zo is het voorplein geheel vernieuwd, met stenen trappen naar de stationshal. Doordat het station op een terp is gebouwd, is er een flink hoogteverschil tussen stationshal en -plein.

De trappen gaan de stationshal ook verbinden met een bewaakte, ondergrondse fietsenstalling die plek biedt aan 3650 fietsen. Daar wordt nog aan gewerkt.

De taxistandplaatsen bevonden zich op het voorplein. Die zijn nu verhuisd naar de zuidzijde van het station, bij het busplatform. Het busstation is een slag gedraaid, waardoor de bussen ook zichtbaar zijn vanuit de stationshal. Er zijn nu acht halteperrons en drie bufferplaatsen.

De luifel van het busstation is met zo’n 25 meter verlengd en biedt nu ook onderdak aan de ingang van de nieuw gebouwde parkeergarage. De aangelegen Julianalaan is heringericht voor auto, fiets en voetganger. Daarmee blijft het Julianaplein, ten oosten van het station, beschikbaar voor auto’s en bussen.

Kees Rutten, regiodirecteur bij ProRail: “Onder één dak tref je nu alle vormen van vervoer bij elkaar: fiets, trein, metro, bus en auto. We hebben een modern ov-knooppunt gebouwd en ons tegelijkertijd maximaal ingezet voor het behoud van cultureel erfgoed.”

Rijksmonument
Met de herinrichting van het stationsgebied vormt het Amstelstation weer een natuurlijk en overzichtelijk geheel met het deels gerenoveerde historische stationsgebouw uit 1939, ontworpen door de architecten H.G.J. Schelling (NS) en J. Leupen (gemeente Amsterdam).

Kees Rutten: “Het is echt fantastisch geworden. In mijn ogen heeft het Amstelstation zijn oorspronkelijke schoonheid weer terug.”

Lees ook: Amstelstation wordt weer monumentaal

Volgende fase
De verbouwing nadert nu een volgende fase: na de zomer wordt de monumentale stationshal gerenoveerd, waarna het station op de toekomst is voorbereid. Dagelijks maken zo’n 80.000 reizigers gebruik van het station. De renovatie van de stationshal is naar verwachting in het derde kwartaal van 2020 klaar.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook