Goedkope waterstofbus in de maak
dossier ZE2025

Goedkope waterstofbus in de maak

door in rubriek buitenland, bus
Reacties uitgeschakeld voor Goedkope waterstofbus in de maak

Een nieuw consortium dat zich inzet voor de productie van een betaalbare waterstofbus, inclusief infrastructuur. Dat is H2Bus Consortium. De waterstofbus mag niet meer dan 375.000 euro kosten.

Het H2Bus Consortium wil de meest kosteneffectieve waterstofbus ontwikkelen. De hoge initiële kosten zijn de belangrijkste belemmering voor de aanschaf van waterstofbussen. De bedrijven hebben een eenvoudig doel; een bus ontwikkelen voor minder dan 375.000 euro, waterstofkosten moeten komen te liggen tussen de 5 en 7 euro per kilogram en servicekosten mogen maximaal 30 cent per kilometer bedragen.

Ballard Power Systems is één van de oprichters van het nieuwe consortium, samen met Everfuel, Wrightbus, Hexagon Composites, Nel Hydrogen en Ryse Hydrogen. De eerste 600 bussen worden mede gefinancierd door 40 miljoen euro uit het EU-programma Connecting European Facilities. In Denemarken, Letland en het Verenigd Koninkrijk moeten in 2023 200 waterstofbussen rijden, zegt Ballard.

Goede ontwikkeling
“Het H2Bus-consortium is een goede ontwikkeling voor emissieloze brandstofcelbussen in heel Europa”, zegt Randy MacEwen, ceo van Ballard. “We verwachten dat ongeveer 1300 Europese waterstofbussen in de nabije toekomst in gebruik zullen zijn. Consortiumleden zijn van plan om de meest betaalbare emissieloze bus- en waterstoftankoplossing te leveren om aan de toenemende vraag naar schoon openbaar vervoer in de grootste Europese steden te voldoen.”

Lees ook: Londen bestelt 20 waterstofdubbeldekkers

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook