Wunderline versnelt Groningen-Bremen

Wunderline versnelt Groningen-Bremen

door Tjeerd Postma, Dick Bresser en Marloes Kramer in rubriek buitenland
1 reactie

Voor de besluitvorming over een internationaal project bestaat geen blauwdruk. Daarom was het pionieren voor het doorlopen van de planfase voor de kwaliteitsverbetering van de spoorlijn Groningen–Bremen, de Wunderline.De provincie Groningen betrok de Duitse partners vanaf het begin bij het proces. Dat leidde tot een breed gedragen besluit. Een verslag van binnenuit.

Bremen ligt op ongeveer dezelfde afstand van Groningen als Amsterdam. De reistijd per trein naar Bremen is echter veel langer: 2 uur 43 minuten tegenover 2 uur en 7 minuten naar Amsterdam. Het is daarom logisch, ook in het licht van de Europese ambities en de open grenzen, om de reistijd tussen Groningen en Bremen te verkorten. De provincie Groningen, als initiatiefnemer van het project Wunderline, was er daarbij van doordrongen dat realisatie alleen mogelijk is als er een breed draagvlak voor de kwaliteitsverbetering bestaat in zowel Nederland als Duitsland en de financiering aan beide kanten van de grens geregeld is.

Ambitie met geschiedenis 
De ambitie van een goede rechtstreekse grensoverschrijdende verbinding is niet nieuw. De spoorlijn Harlingen–Duitse grens is in de periode 1863-1868 aangelegd om een goede verbinding tussen Engeland en Noord-Duitsland mogelijk te maken. In 1876 werd de spoorlijn aangesloten op het Duitse spoornet bij

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook