Slimme 5G-oplossing wint Hackatrain 2019

Slimme 5G-oplossing wint Hackatrain 2019

Team Tweakers heeft de Hackatrain 2019 gewonnen. De slimme 5G-oplossing draagt bij aan het terugbrengen van het aantal ongelukken op het spoor.

In totaal deden 17 teams mee aan de Hackatrain, waaronder verschillende universiteiten en bedrijven. Na een spannende pitchronde waarin de deelnemende teams hun oplossingen presenteerden, was de jury unaniem. Het idee van het Tweakers team is technisch haalbaar en bij wijze van spreken morgen toe te passen. Ook kan het rekenen op maatschappelijk draagvlak. De winnaars sleepten met hun idee een tech trip naar California in de wacht.

Rode knop
Met de oplossing van Tweakers, genaamd Ramon, kunnen machinisten nu ook kilometers vooruit al zien of er misschien een persoon of voertuig op het spoor staat. Met dank aan de snelle 5G techniek komen beelden van camera’s langs het spoor razendsnel bij de conducteur terecht. Dankzij de rode knop bij onder meer spoorwegoverwegen kunnen voorbijgangers waarschuwingssignalen doorsturen.

Twee vraagstukken
De deelnemers hadden deze Hackatrain editie de keuze uit twee vraagstukken. In het vraagstuk van Vodafone Business en TNO stond vervoer op het spoor centraal. Ze waren daarbij op zoek naar out-of-the-box ideeën die inspelen op de trend van autonoom vervoer. De vraag spitste zich toe op hoe nieuwe technieken, waaronder Internet of Things (IoT), Big Data en 5G de innovatie op het spoor kunnen versnellen en tegelijkertijd de veiligheid vergroten. Voor het tweede vraagstuk daagden BMW en Parkmobile deelnemers uit met de vraag hoe je zelfrijdende auto’s in een stedelijke omgeving organiseert.

Op maandag 1 juli vertrok de vierde editie van Hackatrain vanaf Amsterdam CS naar Berlijn Hauptbahnhof. Tijdens deze tweedaagse en volledig duurzame hackathon werkten ruim 100 young professionals en studenten in sneltreinvaart aan uitdagende vraagstukken.

Laat een reactie achter