In 2025 rijdt driekwart van bussen elektrisch

dinsdag 20 augustus 2019
timer 2 min

In 2025 rijden 75 procent van alle bussen in het openbaar vervoer elektrisch. Dat stellen onderzoekers van kennis- en innovatiecentrum ElaadNL. De groei van elektrische e-bussen gaat vele malen sneller dan die van elektrische personenauto’s.

Momenteel rijdt bijna 10 procent van de Nederlandse bussen in het ov elektrisch. Hoe snel gaat het aantal e-bussen groeien en waar gaan we ze opladen? Alleen bij de remises of ook onderweg? Welke vermogens zijn daarvoor nodig? Dat onderzocht Elaad in de Outlook over elektrische bussen in het openbaar vervoer.

Zero emissie ov
Van de 5.000 e-bussen in het openbaar vervoer die momenteel rondrijden zijn 453 uitgerust met een batterij voor volledig elektrisch rijden (BEV). Tien bussen rijden elektrisch op waterstof (FCEV). Het aandeel elektrische bussen is al een stuk groter dan het aandeel elektrische auto’s en zal ook sneller stijgen. De komende jaren vinden er nieuwe concessies plaats van provincies en gemeenten voor het openbaar vervoer. “In 2025 zal naar verwachting 75 procent van alle bussen elektrisch zijn. Tien jaar later zal dit aantal de 100 procent benaderen met 4.000 à 5.000 e-bussen”, zo stellen de onderzoekers.

Laden onderweg
De verwachte ontwikkelingen zijn door ElaadNL tot 2035 uitgewerkt op basis van toekomstplannen en prognoses van de 32 concessiegebieden voor busvervoer. “Aan de hand daarvan is gekeken naar kansrijke locaties waar in de toekomst elektrische bussen kunnen gaan laden en is een indicatie gegeven van welke vermogens er op die locaties benodigd zullen zijn en welk laadprofiel te verwachten valt”, aldus de onderzoekers. Aan de hand van deze gegevens onderscheidt Elaad 111 locaties waar de bussen langer staan waardoor smart charging mogelijk is en voor het jaar 2025.

Samenwerking
Om de transitie naar zero emissie ov-busvervoer zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het volgens de onderzoekers van ElaadNL van groot belang om rekening te houden met de groei van het aantal e-bussen en de specifieke mogelijkheden van de in kaart gebrachte kansrijke laadlocaties. Dit vraagt om een tijdige samenwerking van alle betrokken partijen en een duidelijke regievoering op het proces.

Waarom maken ze geen bussen met grotere accu's. Dan kun je gewoon ''s nachts laden en overdag rijden.
Dan heb je geen 111 extra laadstations nodig. Volgens mij zijn die laadstations ook niet erg goedkoop. En je moet er ook nog dikke kabels voor in de grond stoppen.. Lijkt mij geen goedkope oplossing. Maar natuurlijk wel als je die laadstations verkoopt.
En wat doen ze als er twee of meer bussen moeten laden, wachten ze dan op elkaar?
En de accu technologie ontwikkeling staat ook niet stil. Kijk maar bij auto's. Daar is de capaciteit van een accu zowat verdubbeld en de ruimte voor de accu zowat hetzelfde gebleven.
Dus ik denk dat deze 111 laadstations na een paar jaar niks meer te doen hebben. Dan is dat toch een gigantische afschrijving.

De toekomst is het rijden met waterstof-aandrijving zowel de Bussen/Vrachtauto's/Vliegtuigen/Landbouwmachine's/waterstof-auto's/eerste ziekenhuis in aanbouw in Elst:ziet via youtube.nl( tik in) Waterstof Rijnstate Elst:eindelijk een CEO die het begrijpt,die zich volledig inzet voor meer gebruik van waterstof.Ziet via; opwegmetwaterstof.nl: waterstofmagazine.nl de ontwikkeling ook van de waterstof-bus aandrijving. Nadeel van elektrisch rijden,je stopt eerst de lithium-batterij vol met energie,en dan ga je het gebruiken,en dan naast het extra gewicht van de lithium-batterijen.En daarnaast het probleem van een BLACKOUT,omdat ons energie-stroomnet vol is.Via youtubeu.nl Mit der Energiewende in Den Blackout en Plötzlich dunkel,en daar hoor je ELAADNL niet over.Ziet via: ALLE THEMA's Duurzaamheid en zap:naar Waterstof:massa is kassa en the thema Energie pag 2:onze energiehuishouding moet slimmer.En dan leest u de exakte waarheden en bevindingen die ik verkrijg via mijn Schotel.youtube/Vakbladen etc.Laat u als lezer niet misleiden door die lichtgewichten,die zowel in de politiek/gemeente raden/provinciele besturen landelijke politiek,de weinig kennis hebben of bezitten in de Technologische ontwikkelingen.Liefs bestuursleden een Ir of Drs of Prof ingenieur voor hun naam hebben staan.In vooral in Technische onderwijs(BÉTA) of bedrijfsmatig heel belangrijk zijn voor de BV Nederland,en daar maakt waterste-productie deel van uit.Ik geef alleen de exakte kennis door aan de lezers,als voormalig ambulant Technicus met pensioen en huidige leeftijd van 78 jaar.Daarnaast ziet ik de 250 E-Bussen van het Chinese Merk BYD niet meer door Velp rijden,vanaf 2020 een en al ellende met die Bussen.Bekend os bij Omroep Gelderland en meer regionale TV omroepen.Op naar meer geruik van WaterstofAdieu.

En weet ElaadNL dit ook,en hoe lossen ze dat op?.Via youtube.nl (tik in) Vier -Busse explodieren an Stromsäule(tik in) An Elektric Bus Caught Fire After Explosion in Paris(tik in) E-Auto gerät beim Laden in Brand(tik in) Wie gefáhrlich ist die Batterie im Elektroutos?|Quaks(geeft weer dat er duizenden liters water nodig zijn om een E-Auto te blussen,laat staan de E-Bussen(tik in)Stadt verbietet elektroautos im Tiefgarage: Brand gefahr.Tip voor de V.E.V appartement eigenaars,die een ondergronds-parkeer-garage bezitten,ga nooit over het plaatsen van oplaadpalen,de schade is enorm als er een lithium-batterij ontploft.Vooral als de SEPARATOR knapt in een Lithium-batterij is het leed niet te overzien,géén ontkomen aan/giftige stoffen/zeer hoge temperaturen boven de 1000 graden die ontstaat,bij waterstof-auto's is het gevaar aanziendelijk minder,omdat waterstof het lichtste element is,en ook opgeslagen in 4 cm wanddikte van de lithium-cilinders,en gemaakt van Kevlar,wat ook in de Formule 1 wordt gebruikt.En al die exakte informatie blijven vaak buiten het zichtsveld van Kabel-land Nederland tov de Schotel-bezitters in de exakte waarheden en bevindingen.Geef de OV gebruikers de exakte waarheden,het waarom!,daar kunnen alle OV gebruikers zich in vinden.Zowel LPG/Brandstof/Lithium/Waterstof hebben allemaal hun eigen brand-situatie's.Toen ik via LPG reed,mocht ik niet in gesloten-parkeer-garage's parkeren,ontfoffings gevaar.Ook in het buitenland,stond het aangegeven in de Landstaal.Doet uw voordeel mee,in kennis-overdracht het waarom.Adieu.

Geachte Redactie: en dat is nu het probleem op welke politieke Partij ik zal stemmen!.Vele jaren gestemt om deel te nemen aan het Democratie's Recht. Ik weet niet via de komende Provinciale-verkiezingen,zal stemmen.En zeker niet op de licht-gewichten,maar op bestuurders die de Techniek door hun anderen hebben vloeien,en deskundigen besluiten kunnen nemen.Zoals de bekende Advocaat in het TV programma van Johan Derksen verwoorden,niet te gaan stemmen,omdat hij ook met lichtgewichten te maken heeft.En dat gezegde van een zéér hoog opgeleide Advocaat.Het moet anders: veel meer hoog-opgeleide met heel veel Technisch onderlegde kennis.In het belang van de BV Nederland.Maar ook meer goed opgeleide Presentatoren bij onderandere bij de NPO/NOS,die niet alleen over E-Auto's hebben/windmolens/zonnepanelen,maar meer beschikken over parate kennis,zoals de Duitse MODERATORS,en ziet via: NDR.de Themen A-Z de inhoudelijke weergaven van klimaat/milieu etc. En u lezers kunt het laten vertalen in de Nederlandse Taal.Asl ik niet 25 jaar over Schotel-ontvangst zou beschikken,dan was ik gezonken in onwetenheid inzake kennis verrijking en dat is héél divers.Adieu.

Dan moet er wel voldoende energie worden opgewekt voor om die E-Bussen te laten rijden en op teladen met energie,uit het stopcontact.Nu al is ons hele stroomnet-voorziening over belast.En globaal 15 jaar geleden in de 110 KV middelspanning wisselstroom al die verouderde koperen stroomleidingen moeten vervangen,maar ook alle netstroom-transformatoren.Door veroudering ontstaat er corrosie in de stroomleidingen,en dat veroorzaakt meer inwendige weerstand,en dat kan een BLACKOUT geven,omdat de zuivere sinus van 50 Hz kan doen veranderen,met alle gevolgen van dien plaatselijke stroomnetuitval,wat al regelmatig gebeurt in Nederland.Ziet via youtube.nl (tik in) Japan hydrogen powerplay Hailing Hydrogen with latest Japanese Tech__Channel Japan # 19/2021.Als voorbeeld: het inkopen van Waterstof uit die landen waar de zon het hele jaar aanwezig is,om waterstof- te produceren.En Japan koopt zijn Hydrogen in uit Australie met speciale aangepaste waterstof-schepen.Voordeel van Elektrisch-bussen,ze kunnen weer omgebouwd worden,naar waterstof-aandrijving,,wat het zal worden E-bussen of Hydrogen-bussen zullen de inkopers van de bekende Busondernemingen wel gaan uitmaken,oa kosten-plaatje etc.Ziet via(bronvermelding) opwegmetwaterstof.nl en waterstofmagazine.nl de laatste nieuwe waterstof-ontwikkelingen.10% van je eigen gewicht bestaat uir waterstof,maar daarmee krijg je géén waterhoofd van.De hele wereld bestaat uit waterstof,maar ook alle planeten etc.En vele consumenten-producten bestaat uit waterstof.met div verbindingen,is het dan gebruiks-klaar.

ziet via: youtube.nl (tik in) Japan's Hydrogen Power Play:geeft weer waterstof halen via speciale schepen uit Australie.En dat is de Heilige Graal voor meer gebruik in het ov-vervoer van waterstof.Om ook onze stroomnet-uitval(BLACKOUT) energie-uitval te voorkomen.Als er heel veel E-Bussen worden besteld, en gaan rijden!die wel opgeladen worden met groene-stroom!.Maar het kan nog jaren duren,dat alle netstroom-kabels/transformatoren zijn aangepast.Oorzaken kunnen zijn:te weinig vakbekwame techneuten etc. In Duitsland heeft Tennet van Noord naar Zuid Duitsland een gelijkstroom-kabels ondergronds aangelegd,omdat er niet(meer) hoogspannings-kabels geplaats kunnen worden,gezien de vele hoogspnningskabels enorm veel horizon-vervuiling geven,en kunnen gaan inzakken bij zeer de zeer meer lange afstanden tussen de hoogspannig-masten,en omdat er steeds meer vraag is naar energie.En via gelijkstroom-kabels kan er heel veel energie verplaats worden,dan bij wisselstroom.Via:youtube.nl (tik in) hitec: Das stromnetz von Morgen:geeft weer het verschil tussen gelijk/wisselstroom,inzake ook de lengte van die die in zee geplaats worden,vanaf de vele Windmolens die wisselstroom produceren,naar de kust van Duitsland,en daar weer de gelijkstroom wordt omgezet in 380 KV wisselspanning en toegevoegd aan het Duitse netstroomnet.Doet uw voordeel mee,in kennis-verrijking,en het waarom.Het heeft niet helemaal een raakvlak met het onderwerp,maar geeft weer de exakte waarheden/bevindingen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
-
descriptionArtikel

Van Hool schrapt 1100 banen

12 mrt om 09:21 uur

Van Hool stopt met de productie van bussen in Vlaanderen. Het bedrijf heeft het zelf over een 'strategische…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flixbus noteert recordwinst over 2023

29 feb om 15:29 uur

Flix - het moederbedrijf van FlixBus - vervoerde in 2023 maar liefst 81 miljoen reizigers per bus of trein. Dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »

BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop

1 dec 2023

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…

Lees verder »