Rover wil investering spoor Oost-Nederland

Rover wil investering spoor Oost-Nederland

Er moet geïnvesteerd worden in het spoor in Gelderland en Overijssel. Dat stelt Reizigersvereniging Rover in een brief aan beide provincies. De provincies willen meer reizigers in het ov, maar toch blijven investeringen achterwege.

Beide provincies zijn de aanbestedingen van regionale spoorlijnen voor de komende 15 tot 20 jaar aan het voorbereiden. Een groot gebied van Amersfoort tot aan Emmen. In de concept Nota van Uitgangspunten staat dat de provincies ernaar streven om meer reizigers de auto voor de trein in te laten ruilen.

Rover kan zich helemaal vinden in de ambitie, alleen vraagt dit wel om meer investeringen. “Wij gaan ervan uit dat de budgetten worden aangepast aan de groeiambities”, zegt Rover-directeur Freek Bos. Naast budget kan de provincie ook andere maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door geoliede overstapknooppunten, zogenaamde hubs, te ontwikkelen. “Wat doet u zelf voor het creëren van de hubs”, zo vraagt Rover zich hardop af.

Freek Bos: ‘Ambities vragen om investeringen’

Kampen-Zwolle-Enschede
De provincies zijn van plan om te investeren in het elektrificeren van Zwolle-Enschede/Kampen en spooruitbreidingen. “Wij zijn blij met deze verbeteringen. Volgens Rover is in Oost-Nederland een systeemsprong nodig om de ambities te bereiken, zowel qua dienstregeling als qua service. Dit vraagt extra investeringen en mag niet ten koste gaan van de bereikbaarheid van het ov tot in de haarvaten van de regio”, zo schrijft Bos in zijn brief. Rover pleit daarnaast voor verbetering van internationale verbindingen en eenvoudiger overstappen tussen NS en regionale treinen.

Decentraliseren
In de komende editie van OV-Magazine een interview met Freek Bos. Daarin vertelt hij hoe het ideale ov-netwerk er volgens hem uitziet. Sprinters zijn bij NS vaak het ondergeschoven kindje, vertelt hij. Daarom moeten we die lijnen eigenlijk decentraliseren. ”De provincies zitten veel dichter op het vuur dan het ministerie van IenW. Bovendien zijn zij ook vaak de wegbeheerder en verlenen ze de concessies. Zij zien vaak het grotere belang.”

Niet dat dat altijd gebeurt trouwens: vaak hebben provincies en gemeenten het nog over een ov-budget, in plaats van een mobiliteitsbudget. “In Gelderland wordt bijvoorbeeld elke 9 jaar de weg gerenoveerd, omdat die onder de intensiteit verslijt. Maar als je nou inzet op meer ov-gebruik, en daardoor de wegintensiteit vermindert, bespaar je op de onderhoudskosten.”

Wilt u het magazine ontvangen? Word dan abonnee.

Lees ook: Lege bus legt het af in IJssel-Vecht

Eén reactie

 1. Eduard Veldhuis
  30 augustus 2019 om 12:34

  ” Kampen-Zwolle-Enschede
  De provincies zijn van plan om te investeren in het elektrificeren van Zwolle-Enschede/Kampen en spooruitbreidingen.”

  staat in het artikel.
  Deze trajecten zijn al geëlektrificeerd.
  Een (gedeeltelijke) spoorverdubbeling tussen Zwolle en Kampen en Zwolle en Wierden zou helpen.

Lees ook