Ov-markt open voor nieuwe toetreders

donderdag 22 augustus 2019
timer 3 min

Nieuwe marktpartijen mogen hun ov-producten voortaan tegen eigen product- en verkoopvoorwaarden aanbieden op de consumentenmarkt. Tot nu toe bepaalde NS deze voorwaarden.

NS is met verschillende marktpartijen in gesprek, laat woordvoerder Hessel Koster weten.

Nu nog worden ov-producten voor consumenten alleen door vervoerders gemaakt en verkocht. Door de ov-markt open te stellen voor nieuwe toetreders, verwacht NS dat er meer aanbod komt voor reizigers. De nieuwe aanbieder bepaalt zelf de product- en verkoopvoorwaarden inclusief de prijs. Wordt een treinkaartje kopen via bijvoorbeeld een tankpas dan ook goedkoper dan voor de reguliere reiziger? “Dat zou in theorie kunnen”, zegt NS-woordvoerder Hessel Koster. “Als een partij besluit de treinreizen gratis weg te geven, dan mag dat ook. Maar dat ligt niet voor de hand en wij krijgen uiteraard wel gewoon betaald voor deze reizen.”

In gesprek
NS verwacht de eerste samenwerkingen op korte termijn te kunnen starten, zegt Koster. “Naar aanleiding van de berichtgeving hebben zich weer veel partijen gemeld. Het zijn vooral partijen die in de mobiliteit actief zijn, denk aan aanbieders van mobiliteitskaarten, ontwikkelaars en appbouwers, leasemaatschappijen en partijen die zich richten op Mobility as a Service. Op deze manier kan door mobiliteitsaanbieders een naadloze combinatie worden gemaakt van  trein met bijvoorbeeld deelauto’s en ander flexibel vervoer.” De nieuwe aanbieders krijgen toegang tot een systeem van NS om zelf abonnementen samen te stellen en ov-producten te kunnen aanbieden.

Mobiliteitsoplossing 
NS hoopt dat door deze stap het aanbod voor reizigers van slimme en duurzame mobiliteitsoplossing groter wordt. Koster: “En dat we daarmee ook reizigers bereiken die nu minder snel voor de trein kiezen. Dat dient ook een maatschappelijk belang, als het gaat om milieu en klimaat. In de Randstad en andere stedelijke regio’s als het gaat om toenemende drukte. En daarbuiten als het gaat om krimp en een afnemend aanbod van openbaar vervoer. Ook voor die regio’s kan een combinatie van deelmobiliteit en trein een uitkomst zijn.”

Regulering
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) sprak vorig jaar al de wens al uit voor economische regulering van de markt voor mobiliteitsdiensten. Regulering zou bijdragen aan het creëren van gelijke kansen voor aanbieders. Henk Don, waarnemend bestuursvoorzitter ACM, schreef vorig jaar in een brief aan de staatssecretaris: “Als de staatssecretaris het makkelijker wil maken voor nieuwe aanbieders om mobiliteitsdiensten aan te bieden, zou regulering kunnen waarborgen dat aanbieders gelijke toegang krijgen tot het OV-chipkaartsysteem en de vervoersdiensten.” De ACM zegt tegen OV-Magazine dat het voor NS nu nog niet verplicht is om andere bedrijven tickets tegen dezelfde voorwaarden te laten verkopen.

Waarom zijn die aanbieding kaartjes zoals van bv Kruidvat, Hema, of andere vormen van Mobility as a Service zo in trek?
Omdat de incidentele potentiële OV reiziger afgelopen jaren is weggejaagd door de OV-chipkaart. Hele volksstammen weten niet wat ze allemaal moeten doen om eens een keer de bus of trein te nemen. Vragen als: hoe kom ik aan een OV-chipkaart en waar kan ik nog een los kaartje kopen? Krijgen wij van OV-ambassadeurs iedere dag. De drempel is te hoog gemaakt om ad-hoc met OV te reizen, en dan krijg je dit soort uitwassen (nog ingewikkelder), straks weet helemaal niemand meer hoe je IN die lege bus of trein komt, dus is de volgende stap om het OV dan maar op te heffen.

Deze probleemstelling is precies in de roos. Ik heb een OVchipkaart, maar die is waarschijnlijk niet meer geldig. Ik reis met de eigen auto, maar zou best eens een verdere reis met de trein willen maken, bijvoorbeeld met echtgenote naar het Kuifje museum in Louvain la neuve in België. Maar ja, wat komt daar allemaal voor kijken, dus we gaan maar niet.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen

11 dec 2023

Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…

Lees verder »

BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop

1 dec 2023

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…

Lees verder »

Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid

25 sep 2023
De fysieke toegankelijkheid van het openbaar vervoer wordt geregeld in de Wet gelijke behandeling op grond van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei 2023
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
descriptionArtikel

PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar

2 mrt 2023

Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…

Lees verder »

Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers

13 dec 2022

Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…

Lees verder »

Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland

2 dec 2022

Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »