RET zet vol in op automatisering metronet

woensdag 4 september 2019
timer 2 min

Het Rotterdamse metronet slibt langzaam dicht en het aantal metroreizigers groeit jaarlijks boven verwachting, vertelt RET-directeur Maurice Unck in het komende nummer van OV-Magazine.

Daarom zet de vervoerder onder meer vol in op automatisering van het metronet.

Jaarlijks worden 900 miljoen reizigerskilometers gemaakt bij RET, waarvan 15 procent per bus en 15 procent per tram. De overige 70 procent is per metro. In 2018 groeide het metrogebruik met 3,2 procent, meer dan de 2 procent waar in de concessie mee gerekend wordt. De jaren daarvoor lag het groeicijfer gemiddeld rond de 4 procent.

Logisch dus, dat RET vooral investeert in het metronet, dat langzaam dichtslibt. “Bij mijn aantreden in juni 2017 riep ik al: ‘De capaciteit is beperkt, daar moeten we wat aan doen”, zegt Unck. “Toen hebben we berekend hoe lang ons metronet het nog volhoudt: tussen 2022 en 2029 is het al overvol.”

Fijnmazig metronet
Dat metro de ruggengraat van het Rotterdamse ov-netwerk vormt, is volgens Unck niet zo gek. “Het metronet is de afgelopen 51 jaar bij ons uitgegroeid tot een fijnmazig netwerk, met verbindingen naar alle richtingen in de Metropoolregio. Van Den Haag tot Spijkenisse en (met de opening van de Hoekse Lijn) van Hoek van Holland tot Capelle: de metro garandeert een goede bereikbaarheid tegen korte reistijden. Met de tram duurt het traject Wilhelminaplein - Rotterdam Centraal 11 minuten, tegenover 6 minuten met de metro. En hoe groter de afstand, hoe groter de verschillen. Plus: de metro vervoert 500 man per bak; daar kun je 5 trams voor later rijden.”

Drie metroprojecten  

  • Automatisering metronetwerk  

Doel: metro’s zelfrijdend maken. Winst: elke anderhalve minuut een trein, in plaats van elke drie minuten. Ofwel: van 7500 naar 23.000 reiziger per uur per rijrichting. Termijn: vanaf 2030. Geschatte investering: 1 miljard euro.   

  • Zuidtangent (lijn F)  

Traject: Kralingse Zoom-Feijenoord-Ahoy-Rotterdam Centraal. Doel: ‘bypass’ om station Beurs (30.000 reizigers tussen Noord en Zuid) te ontlasten. Termijn: na huidige studiefase van 5 jaar nog 10 jaar realisatie. Geschatte kosten: 1 tot 3 miljard euro.  

  • Ombouw ‘Oude Lijn’ (lijnen G en H)  

Reden: langs de Oude Lijn (Den Haag-Delft-Schiedam-Rotterdam-Dordrecht) wordt veel woningbouw verwacht. Uitvoering: traject wordt volledig viersporig, waarvan twee sporen hoogwaardige lightrailverbinding waar ook InterCity's rijden. Winst: frequentie stijgt naar trein per 2 minuten (nu: trein per 15 minuten)Investering: 1 tot 3 miljard euro.

In de komende editie van OV-Magazine het volledige interview met Maurice Unck. Wilt u het artikel in papieren versie of digitaal ontvangen? Kies dan één van onze abonnementen.

Als eindelijk de Hoekse Lijn-metro open gaat op 30 september 2019 , komen er voor de Nieuwe Waterweg gemeenten drie in plaats van een treinstations, waar men op en van de trein kan stappen. Nu is het nog Schiedam Centrum ( voorheen de trein, thans de vervangbus), maar stras ook Rotterdam Blaak en Rotterdam Alexander. Er kan dus veel verspreider worden overgestapt naar treinen in allerlei richtingen.
Als er nog een lijn komt( lijn F ) naar Capelle aan den IJssel zal nog een voorstad van Rotterdam zijn aangesloten op de vernieuwde Hoek van Holland-lijn!
Voor de toekomst zie ik graag een verlenging van lijn A van Binnenhof naar Nieuw Terbregge en Hillegersberg-Schiebroek, lijn B naar Nesselande Noord, lijn C naar Krimpen aan den IJssel, lijn D van De Akkers in Spijkenisse naar Hellevoetssluis, Brielle/Oostvoorne lijn E naar Spijkenisse Centrum en Oud Beijerland en F naar Nieuwerkerk aan den IJssel Zuid en Gouda
.
Misschien komt er ooit een snellere spoorverbinding van Delft via Maassluis / Vlaardingen, Rozenburg, Hellevoetsluis, Goes naar Vlissingen. Daar kan het uitgebreidende spoornet flink van elkaar profiteren!

Ik snap uw punt maar dit is uiteraard niet zomaar haalbaar. Vanuit de gemeete is er simpelweg geen animo voor deze kwestie. Er zal gekeken moeten worden naar de budgetten en of wel voldoende rendement is, niet alleen op korte termijn.

Qua infrastructuur voor het openbare vervoer zitten we bijna aan het limiet. Tenzij er andere technieken beschikbaar komen voor commerciële partijen zal er helaas niet voldaan kunnen worden aan de eisen van de consument.

Zolang opdrachtgever MRDH zijn jarenlange Nullijn blijft doorzetten zal er weinig tot geen (metro)-spoor meer bijkomen. Eerder zullen er dan nog meer busritten/-lijnen gaan sneuvelen om het railvervoer in regio R'dam/DH rijdend te houden.

(Gemiste) kansen...
In eerste instantie zou de metrolijn Rotterdam Centraal naar Spijkenisse doorgetrokken worden naar Hellevoetsluis, maar omdat Hellevoetsluis geen groeikern is geworden, had men destijds besloten om de later vernoemde lijn D te beperken tot Spijkenisse De Akkers. Voorwaarde was, ter compensatie, dat de woningdichtheid in Spijkenisse groter moest worden om de rentabiliteit en doelmatigheid van de metrolijn in Spijkenisse te optimaliseren dan oorspronkelijk de bedoeling was. Door aan dit laatste feit de voorkeur te geven en reizigers naar Hellevoetsluis per bus te laten reizen, heeft men het eindpunt ook daarop afgestemd en is een fysieke doortrekking vrijwel onmogelijk geworden, wat als een gemiste kans mag worden genoemd ! Voor Nesselande geldt, dat een eventuele doortrekking naar... Gouda nog wel mogelijk is, het "open" eindpunt biedt daartoe wel mogelijkheden, maar of dat financieel, bestuurlijk en praktisch haalbaar is, moet nog worden uitgezocht. Met name de inpassing in Gouda zou d.m.v. een haalbaarheidsstudie nader moeten worden bekeken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

D66: 'Van verkokerd ov naar publieke mobiliteit'

15 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »