Eerste elektrisch gelede bus voor Volvo

Eerste elektrisch gelede bus voor Volvo

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Eerste elektrisch gelede bus voor Volvo

Volvo Bus presenteerde tijdens Busworld haar eerste volledig elektrisch gelede bus, bedoeld voor buiten de steden. Dat kan door het gebruik van een tweemotorensysteem, vertelt Bas Dubois, algemeen directeur van Volvo Benelux.

Een enkele motor van 200 kilowatt.

“We gebruiken twee kleinere motoren in combinatie met een automatische versnellingsbak, daardoor rijdt hij op lagere toeren en haalt hij makkelijk 80 km/uur”, aldus Dubois. “De meeste elektrische bussen zijn geschikt voor stadsvervoer, maar daarbuiten halen ze de snelheden niet. Met deze bus is dat prima haalbaar.”

Elektrisch klimaatsysteem
Ook het klimaatsysteem is bij Volvo volledig elektrisch leverbaar. “Dat systeem verbruikt veel van het batterijvermogen bij heel warm of heel koud weer, maar in Nederland is het misschien enkele dagen per jaar zulk extreem weer. Dan kan een volledig elektrisch systeem dus prima uit.”

Twee varianten
De Volvo 7900 Electric Articulated is leverbaar in een 18 metervariant en een 18.7 metervariant. In beide gevallen vervoert de bus maximaal 150 passagiers en bespaart 80 procent aan energie ten opzichte van de dieselvariant. Het tweemotorensysteem heeft een vermogen van 400 kilowatt, 200 kilowatt per motor, en is geschikt voor zowel opportunity charging als depot charging.

Op dit moment levert Volvo bussen voor de stadsdienst van Leiden, die volledig is geëlektrificeerd, maar deze gelede voertuigen lopen nog niet mee in Nederlandse concessies. “Daar gaat dit artikel hopelijk aan bijdragen”, lacht Dubois.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook