Regionaal ov krimpt 0,2 procent in 2018

Regionaal ov krimpt 0,2 procent in 2018

door in rubriek centraal, reisinformatie
Reacties uitgeschakeld voor Regionaal ov krimpt 0,2 procent in 2018

In 2018 is het gebruik van het regionale openbaar vervoer gedaald met 0,2 procent. De belangrijkste reden daarvoor waren de stakingsdagen, vertelt Gerard van Kesteren van CROW-KpVV.Het totaal aantal geregistreerde reizigerskilometers kwam in 2018 uit op 6,51 miljard. In 2017 was dit 6,53 miljard.

Als er geen stakingen zouden zijn geweest, was er overigens wel sprake geweest van groei. Namelijk met 1,5 procent, aldus Van Kesteren. “Dat kunnen we vrij accuraat meten. Als je weet op welke dagen er in welke regio’s wordt gestaakt, kan je dat vergelijken met reguliere dagen.”

Het was een ‘extreem stakingsjaar’, vertelt hij. In sommige regio’s was tien dagen lang geen openbaar vervoer, in andere bleef het aantal stakingsdagen beperkt tot drie. “Natuurlijk is er ieder jaar wel wat, hoewel stakingen lange tijd waren uitgebleven”, weet hij. “Zo lag 2018 bijvoorbeeld station Zwolle er in totaal 25 dagen uit. Het ene jaar ligt de Hoekse lijn er lange tijd uit vanwege de ombouw tot metro, het andere jaar wordt de Amstelveenlijn buiten gebruik gesteld voor een ombouw. Normaal ga je daar niet op corrigeren, maar in dit geval was de invloed van de stakingen dusdanig dat we ook hebben berekend wat de groei of krimp zou zijn geweest ingeval van géén stakingen.

Stedelijk gebied
Een opvallend sterke groei trad op bij de metro in Amsterdam. Dat heeft vooral te maken met de komst van de Noord/Zuidlijn. Maar ook in Rotterdam was er sprake van groei bij de metro.

Over enkele weken publiceert CROW deze en andere ontwikkelingen uit 2018 in de Staat van het regionale openbaar vervoer 2018, zowel als pdf als op de website www.staatvanhetov.nl . ‘De Staat 2018’ bevat ontwikkelingen en trends voor 16 onderwerpen in 18 hoofdstukken.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook