In 2018 is het gebruik van het regionale openbaar vervoer gedaald met 0,2 procent. De belangrijkste reden daarvoor waren de stakingsdagen, vertelt Gerard van Kesteren van CROW-KpVV.
Regionaal ov krimpt 0,2 procent in 2018
Als er geen stakingen zouden zijn geweest, was er overigens wel sprake geweest van groei. Namelijk met 1,5 procent, aldus Van Kesteren. “Dat kunnen we vrij accuraat meten. Als je weet op welke dagen er in welke regio’s wordt gestaakt, kan je dat vergelijken met reguliere dagen.”
Het was een ‘extreem stakingsjaar’, vertelt hij. In sommige regio’s was tien dagen lang geen openbaar vervoer, in andere bleef het aantal stakingsdagen beperkt tot drie. “Natuurlijk is er ieder jaar wel wat, hoewel stakingen lange tijd waren uitgebleven”, weet hij. “Zo lag 2018 bijvoorbeeld station Zwolle er in totaal 25 dagen uit. Het ene jaar ligt de Hoekse lijn er lange tijd uit vanwege de ombouw tot metro, het andere jaar wordt de Amstelveenlijn buiten gebruik gesteld voor een ombouw. Normaal ga je daar niet op corrigeren, maar in dit geval was de invloed van de stakingen dusdanig dat we ook hebben berekend wat de groei of krimp zou zijn geweest ingeval van géén stakingen.
Stedelijk gebied
Een opvallend sterke groei trad op bij de metro in Amsterdam. Dat heeft vooral te maken met de komst van de Noord/Zuidlijn. Maar ook in Rotterdam was er sprake van groei bij de metro.
Over enkele weken publiceert CROW deze en andere ontwikkelingen uit 2018 in de Staat van het regionale openbaar vervoer 2018, zowel als pdf als op de website www.staatvanhetov.nl . ‘De Staat 2018’ bevat ontwikkelingen en trends voor 16 onderwerpen in 18 hoofdstukken.
Meer artikelen met dit thema
Gemeenten bepalen zelf inzet boetegeld EBS
8 jul om 16:35 uurDe gemeenten in Zaanstreek-Waterland mogen zelf bepalen hoe zij boetegeld, opgelegd aan vervoerder EBS,…
Kwaliteit ov-knooppunten holt achteruit door financiële tekorten
7 jul om 10:38 uurNiet alleen de reizigers zullen de impact van bezuinigingen voelen — ook de kwaliteit van de ov-infrastructuur…
Eerste ‘Buitenpoort’ van Nederland bij station Bussum Zuid
24 jun om 09:22 uurOp 18 juni was de officiële opening van de eerste Buitenpoort in Nederland op station Bussum Zuid. Een…
KiM: bij flexvervoer is meer aandacht nodig voor de reiziger
10 jun om 11:23 uurDe invoering van flexvervoer leidt lang niet altijd tot betere bereikbaarheid. Dat blijkt uit het rapport '…
Ov-sector luidt noodklok tegen bezuinigingen
6 jun om 14:25 uurOp dinsdag 10 juni om 08.45 uur klinkt er in de regio’s Amsterdam en Rotterdam Den Haag een ongebruikelijk…
Westelijke entreetunnel Amsterdam CS na twee jaar hinder weer open
2 jun om 11:17 uurDe vernieuwde westelijke reizigerstunnel van Amsterdam Centraal is in gebruik genomen. Na bijna twee jaar van…
Middelengebruik op de werkvloer: nieuwe handreiking helpt vervoersbedrijven
26 mei om 13:52 uurUit onderzoek van TNO en het Trimbos-instituut blijkt dat middelengebruik –…
Column: Sociale veiligheid blijft van belang
26 mei om 13:09 uurMaart 1989 worden op metrostation Zuidplein drie vrouwen door een verwarde man doodgestoken. Maar dat was niet…
Reactie toevoegen