Ondanks commotie vertrouwt Keolis op BYD

Ondanks commotie vertrouwt Keolis op BYD

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Ondanks commotie vertrouwt Keolis op BYD

BYD was de fabrikant die het beste voldeed aan de uitvraag voor de concessie IJssel-Vecht en kon de bussen tijdig leveren. Dat vertelt vervoerder Keolis aan OV-Magazine over de keuze voor de Chinese busbouwer.

Vrijdag 6 december tekende Keolis een langetermijn servicecontract met BYD voor niet alleen de levering van de bussen, maar ook voor een totaal servicepakket. De Chinezen leveren de e-bussen in drie formaten: 206 12-meterbussen, enkele midibussen van 8,7 meter en 12-metermodellen. De bussen gaan rijden in de concessie IJssel-Vecht, die 13 december 2020 ingaat.

Woordvoerder Lotte Hendriksen geeft desgevraagd aan dat Keolis goede ervaringen heeft met BYD, die ook al in de concessie in AllGo Almere en Syntus Utrecht rijdt. “Naast een goede prijs-kwaliteit biedt BYD, van origine een batterijfabrikant, een jarenlange ervaring, kennis en voorsprong op het gebied van het ontwikkelen en onderhouden van batterijpakketten. Dat geeft ons vertrouwen om ook in de nieuwe concessie IJssel-Vecht met elektrische bussen van BYD te rijden.” Bovendien was BYD de busfabrikant, die het beste aan de uitvraag voldeed. “Omdat het grootste deel van de concessie provincie-overschrijdende streeklijnen betreft, hebben we een grote range nodig. Die grote batterijpakketten konden zij leveren.”

Ophef

Eerder ontstond hierover ophef in de Overijsselse politiek. De provinciale PVV-fractie stelde hierover vragen aan de Gedeputeerde Staten. De partij stelde dat Keolis bussen beter had kunnen bestellen bij de Nederlandse bussenbouwer VDL, die zo’n 1000 medewerkers in Overijssel heeft. En volgens het Financieele Dagblad is sprake van een pikant moment, omdat de Nederlandse regering een voorstel gaat indienen in Brussel om oneerlijke concurrentie vanuit China het hoofd te bieden. Chinese bedrijven ontvangen namelijk miljarden aan staatssteun.

VDL gaf te veel onzekerheid

In deze politieke kwestie mengt Keolis zich niet. Hendriksen meldt dat bij meerdere leveranciers offertes zijn uitgevraagd, waaronder bij het Nederlandse VDL. “Maar de door ons gewenste voertuigen waren op het moment van indienen van de bid niet leverbaar in het programma van VDL. Daarnaast zagen wij risico’s in een tijdige levering. En dat is wel een eis in het bestek, dus dat gaf ons teveel onzekerheid.”

De herkomst van de bussen is geen eis in het bestek en ook willen de provincies zich niet bemoeien met de aanschaf van de bussen. “Dit is de verantwoordelijkheid van de vervoerder”, vertelde Commissaris van de Koning van Overijssel, Andries Heidema aan het FD.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook