EIB ondersteunt Italiaanse smalspoortrein

EIB ondersteunt Italiaanse smalspoortrein

door Quintus Vosman in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor EIB ondersteunt Italiaanse smalspoortrein

De Ente Autonomo Volturno (EAV) moderniseert het rollend materieel van de Circumvesuviana, de 950 mm smalspoorwegen in de regio Campanië. Een lening bij de Europese Investeringsbank EIB maakt dit mogelijk.

EAV is de regionale autoriteit die verschillende ov-bedrijven in beheer heeft in en rondom Napels. De EIB ondersteunt met een lening van 68 miljoen euro de financiering van 40 nieuwe elektrische treinstellen. Deze moeten nog besteld worden. De totale investering wordt geschat op 220 miljoen euro. Hiermee wordt het oud materieel vervangen door nieuw materieel.

Reorganisatie

De ondersteuning volgt op een periode waarin de vervoeronderneming zichzelf reorganiseerde en de financiële situatie op orde bracht. Zo werd ruim 700 miljoen euro aan schulden weggewerkt en werd het bedrijfsresultaat verbeterd.

In de periode 2012- 2015 maakte Circumvesuviana nog een verlies van 330 miljoen euro, maar tussen 2016 en 2018 boekte het een plus van 90 miljoen euro. Tevens werd het bedrijfskapitaal verhoogd van 10 naar 152 miljoen euro. Daarmee is een belangrijke voorwaarde geschapen voor de EIB om een lening ter beschikking te stellen.

Milieuvervuiling tegengaan

Voor de Europese Investeringsbank is het van belang om lokale en Europese beleidsdoelen te steunen bij het verstrekken van de lening. Modernisering en verbetering van het regionale spoorwegnet zijn belangrijke maatregelen om milieuvervuiling tegen te gaan en de mobiliteit en regionale economie op een duurzame manier te ondersteunen.

De regio Napels is zeer dichtbevolkt, kent een groot verkeersprobleem en lijdt onder ernstige milieuvervuiling.

Over Circumvesuviana

Circumvesuviana is het regionale spoorwegnet in het stedelijke gebied van Napels en omcirkelt de vulkaan Vesuvius. Het spoorwegnet met een smalspoorbreedte van 950 mm heeft zes lijnen met een lengte van 142 km en heeft 97 stations.

Eén van de lijnen voert langs het bekende Pompeii met zijn bekende oudheidkundige overblijfselen, hetgeen een groot volume aan toeristen bij de Circumvesuviana genereert.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook