Stationsbeleving flink in de lift

Stationsbeleving flink in de lift

door in rubriek stations
Reacties uitgeschakeld voor Stationsbeleving flink in de lift

Treinreizigers zijn het meest enthousiast over station Klimmen-Ransdaal, terwijl station Lage Zwaluwe het minst positief wordt beoordeeld. In totaal gaf 77 procent hun station een 7 of hoger in 2019. In 2014 lag het percentage nog op 65 procent.

Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2019, uitgevoerd door I&O Research in opdracht van ProRail en NS. In totaal werd 150.000 reizigers gevraagd hun station te beoordelen.

Het Limburgse station Klimmen-Ransdaal, een Rijksmonument uit 1913, wordt door 97 procent als positief beoordeeld en is daarmee het populairste station van Nederland. Station Lage Zwaluwe in Noord-Brabant is met 27 procent het minst populair. Dat heeft te maken met de ligging: de afstand tot het dorp is groot en het station ligt naast een snelweg.

Grootste stijger is station Delft. In 2014 was slechts 40 procent hierover tevreden, in 2019 was dat percentage 92 procent. Station Lansingerland-Zoetermeer, dat is 2019 werd geopend, kwam goed binnen: van de reizigers gaf 89 procent een 7 of hoger aan dit station.

Stationshuiskamers

NS en ProRail investeren de laatste jaren veel in stations, om de reiservaring te verbeteren. In 2019 werden 25 Stationshuiskamers geopend, dit aantal moet in 2021 op 35 staan. Nog eens 200 regionale stations krijgen binnen 5 jaar een upgrade.

Ook werden in totaal 50 vernieuwde toiletten geplaatst, kregen er 108 een nieuwe toegangsdeur inclusief contactloos betalen, en zijn in totaal 189 watertappunten geplaatst: inmiddels staat het totale aantal op 241.

Fietsparkeren

Ook de opening van meer fietsparkeerplekken op stations helpt mee om de reiservaring te verbeteren. Inmiddels heeft elk station in Nederland naast onbewaakte stallingen, ook een vorm van bewaakt stallen, vertelde projectmanager Folkert Piersma van ProRail eerder.

Ten slotte is ook de toegankelijkheid een belangrijk onderwerp voor reizigers: inmiddels is 66 procent van de stations toegankelijk voor reizigers met een beperking.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook