‘We zorgen dat de treinen blijven rijden’

‘We zorgen dat de treinen blijven rijden’

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor ‘We zorgen dat de treinen blijven rijden’

De coronacrisis zorgt voor bizarre weken voor ov-professionals. Hoe heeft Maikel Bader, dienstindeler Rijdend Personeel bij NS, dit beleefd?

Bader is werkzaam als dienstindeler Rijdend Personeel voor Regio Midden bij NS. Volgens hem werd veel flexibiliteit gevraagd van het personeel. “Normaal plannen wij altijd ver vooruit. Nu was het helaas één tot twee dagen vooruit plannen. En wat ’s morgens om 09:00 uur de nieuwe werkwijze was, kon om 10:00 uur al weer geschiedenis zijn.”

Gevolgen maatregelen

Ook trof de overheid regelmatig nieuwe maatregelen, die effect hadden op het werk van de dienstindelers in regio Midden. “Normaal werken we met een team van tien op de standplaats. Nu werken wij allemaal vanuit huis. Korte lijntjes houden en sneller schakelen moet nu op een andere manier. En mensen met kinderen thuis konden niet komen werken, of we kregen te maken met ziekmeldingen.”

Ook voor de diensten en de planningen heeft dit grote gevolgen, gaat hij verder. “Want onze treinen moeten toch blijven rijden. We hebben met z’n allen de schouders eronder gezet en doen wat we kunnen. Dat betekent ook veel in de avonden en weekenden werken. De samenwerking met de conducteurs en machinisten, het regionaal besturingscentrum en ook de staf was bijzonder. Wij hebben met zijn allen één taak en dat is de treinen laten rijden. “

De samenwerking tussen de verschillende disciplines binnen NS ervaart Bader als bijzonder. “In tijden als deze merk je hoe hard je elkaar nodig hebt en hoe flexibel iedereen kan zijn. Ik ben echt enorm trots op al mijn collega’s die er voor zorgen dat wij met de basisdienstregeling treinen kunnen blijven rijden voor de vitale beroepsgroepen.”

‘Wij kunnen dit aan’

Wat dit voor de werkzaamheden in de komende weken betekent, weet de dienstindeler nu nog niet. “We moeten er niet vanuit gaan dat de situatie snel weer normaal is en dat vraagt enorm veel van de collega’s die niet ziek zijn. Maar als ik zie hoe het de eerste weken is gegaan, dan weet ik zeker dat wij dit als NS aankunnen.”

“Zoals veel collega’s zeggen, wij houden Nederland in beweging. Vooral voor de mensen die naar hun werk moeten reizen. Laten wij als ov-sector alsjeblieft zien waar wij toe in staat zijn.”

Bent u een ov-professional en wilt u uw beleving van de afgelopen weken graag delen? Mail naar redactie@ovmagazine.nl en we nemen contact met u op.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook