Watervervoer rond Rotterdam naar 0 uitstoot
dossier ZE2025

Watervervoer rond Rotterdam naar 0 uitstoot

Watertaxi Rotterdam verzorgt vanaf 1 januari 2022 het personenvervoer over water in Rotterdam en Schiedam. Het contract loopt 15 jaar en vanaf 2030 moet de volledige vloot emissieloos varen.

In april werd al bekend dat de Combinatie Aqualiner / Swets ODV de diensten van de Waterbus in Rotterdam-Drechtsteden per 1 januari 2022 verzorgt. Ook hier is de ambitie om de gehele vloot per 2030 volledig zero emissie te hebben.

Watertaxi Rotterdam

De gunning voor Watertaxi Rotterdam werd verleend gemeente Rotterdam, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en Havenbedrijf Rotterdam.

Hier worden zeven nieuwe zero emissieboten gebouwd, waarvan vier met een capaciteit van 40 personen en twee een capaciteit van 18 personen. Ook de huidige 18 vaartuigen worden voor 1 januari 2030 geleidelijk vervangen door emissievrije vaartuigen.

Doordat Watertaxi Rotterdam straks vaart op de lijnen 18, 19 en Pont-op-Zuid, sluiten deze diensten goed op elkaar aan. Het vervoer over water wordt hiermee nog meer onderdeel van de mobiliteit in Rotterdam. Watertaxi Rotterdam, de Waterbus lijnen 18, 181 en 19 en Pont-op-Zuid waren in 2019 goed voor zo’n 840.000 reizigers.

Waterbus Rotterdam-Drechtsteden

In een eerder stadium gunde de provincie Zuid-Holland het Personenvervoer over Water Rotterdam – Drechtsteden (POW), beter bekend als de Waterbus, aan de Combinatie Aqualiner BV / Swets ODV Maritiem BV.

Deze concessie gaat ook op 1 januari 2022, voor een periode van 8 jaar met een verlengingsoptie voor 7 jaar. De verlengingsoptie gaat alleen in, als per 1 januari 2030 de volledige vloot zero emissie vaart.

Een eerdere aanbestedingsronde in 2019 bleef nog zonder resultaat, waarna de Provincie het budget verhoogde en een aantal bedieningseisen omzette in wensen.

 Lees ook:  Waterbus voor tweede keer aanbesteed

Eén reactie

  1. marianna de haan
    27 augustus 2020 om 10:03- Reageren

    goedendag
    is er iets bekend over de route van wat nu lijn 18 is?
    komt de halte sint-jobshaven te vervallen?

Laat een reactie achter

Lees ook