Treindienst Praag – Boedapest van start

Treindienst Praag – Boedapest van start

door Quintus Vosman in rubriek buitenland
1 reactie

De Tsjechische private spoorwegonderneming Regiojet start per 31 juli de aangekondigde nieuwe treindienst van Praag via Wenen naar Boedapest.

Feitelijk gaat het om doortrekking van twee treindiensten die al tussen Praag en Wenen in een bijna tweeuursdienst rijden. De open-accessvervoerder wil concurreren met de staatsspoorwegen in Centraal Europa. Het goedkoopste ticket van Praag naar Boedapest kost 16 euro en vanaf Wenen naar de Hongaarse hoofdstad 9 euro. Er rijden twee treinparen per dag tussen Praag en Boedapest. Daarnaast zijn er nog vier treinparen per dag tussen Praag en Wenen.

Regiojet is een spoorwegonderneming in Tsjechië en Slowakije. Voor het rijden in Oostenrijk werkt Regiojet samen met de Graz Kofflacher Eisenbahn. Om in Hongarije te kunnen rijden heeft Regiojet ook daar een lokale partner.

Lees ook: Nieuwe treinverbinding Praag – Boedapest

Nieuwe locs

Voor de internationale verbindingen heeft Regiojet een aantal locomotieven aangeschaft en geleased, die geschikt zijn voor het rijden op verschillende spoorwegnetten met verschillende technische eigenschappen.

Zo zijn de locomotieven geschikt voor het rijden op verschillende stroomsystemen en zijn ze uitgerust met de noodzakelijke, verschillende treinbeveiligingssystemen. Ondersteund met dergelijke techniek maakt Regiojet zijn ambities stap voor stap waar om een belangrijke reizigersvervoerder op het spoor in Centraal Europa te worden.

Meer verbindingen

Inmiddels bereidt Regiojet ook andere, nieuwe internationale verbindingen voor. Het bedrijf heeft belangstelling getoond voor een verbinding vanuit Praag via Ostrava naar Katowice, Krakow en de Pools-Oekraïense grens bij Premyśl.

Daar steekt een normaalsporige spoorlijn de grens over in de richting van Lviv (Lemberg). Het plan is deze spoorlijn tot aan de Oekraiense stad te verlengen en RegioJet verbindt deze graag met Praag. Ook concurrent Leo Express wil graag met eigen treinen tot in Oekraïne doorrijden.

Tot slot blijkt de directe nachttrein van Praag naar het Kroatische Reijka een denderend succes te zijn. Bij aanvang was de belangstelling meteen zo groot dat de frequentie van drie maal per week meteen werd omgezet in een dagelijkse verbinding. Tienduizenden kaarten zijn inmiddels verkocht.

Regiojet is ook een busonderneming en vervoert reizigers bij aankomst in Kroatië vanaf het station van aankomst naar hun hotels. De trein maakt ook tussenstops in Slovenië.

Eén reactie

  1. Cor
    1 augustus 2020 om 23:02- Reageren

    Kan de fiets ook mee?

Laat een reactie achter

Lees ook