Nieuwe treinverbinding Praag – Boedapest

Nieuwe treinverbinding Praag – Boedapest

door Quintus Vosman in rubriek buitenland, spoor
Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe treinverbinding Praag – Boedapest

De Tsjechisch en Slowaakse spoorwegonderneming Regiojet heeft aangekondigd volgend jaar een verbinding te starten tussen Praag en Boedapest. Het gaat om het doortrekken van twee treinen van de reeds bestaande dienst tussen Praag en Wenen.

Voor het doortrekken van de verbinding gaat Regiojet een samenwerking aan met de Oostenrijkse spoorwegonderneming Westbahn en het Hongaarse Continental Railway Solution. Regiojet heeft geen eigen spoorwegvergunning in zowel Oostenrijk als Hongarije. De twee partners zorgen ervoor dat de Regiojet-treinen op hun vergunningen kunnen rijden op het spoorwegnet in beide landen. Ook zorgen ze voor de machinisten en conducteurs binnen de eigen landsgrenzen.

Expansie
Regiojet laat al jaren een expansie zien in treindiensten, verbindingen en reizigers. In 2011 is Regiojet van start gegaan tussen Praag en Ostrava. Nu rijdt Regiojet, op eigen vergunningen, zowel in Tsjechië als Slowakije, waaronder met een nachttrein en twee dagtreinen naar de staalstad Košice in het oosten van Slowakije. Sinds twee jaar behoort Wenen ook tot de bestemmingen per trein. Daarnaast heeft Regiojet ook een PSO- contract met de regio Bratislava voor de treindienst tussen de Slowaakse hoofdstad, Dunajská Streda en Komarno, een treindienst die ook sterke groei laat zien. Onlangs heeft Regiojet kapitaal opgehaald met de uitgifte van obligaties, waarmee nieuwe investeringen in rollend materieel kunnen worden gedaan.

Op het Hongaarse deel van de reis stopt Regiojet op drie tussenstations. Het eindstation in Boedapest is nog niet bevestigd, maar dat wordt waarschijnlijk Boedapest Déli. In Hongarije is er geen cabotage, Regiojet neemt alleen internationale treinreizigers mee.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook