Nul inschrijvers Valleilijn, tenders herzien?

Nul inschrijvers Valleilijn, tenders herzien?

De nieuwe aanbesteding van de Valleilijn heeft geen inschrijvers opgeleverd. Gelderland bereidt nu een noodconcessie voor. De topman van de huidige vervoerder Connexxion, Pier Eringa, denkt dat de komende twee jaar even niet moet worden aanbesteed.

Ondanks de coronacrisis, liet opdrachtgever provincie Gelderland de aanbesteding van deze relatief kleine treinconcessie doorlopen. In tegenstelling tot concessies zoals Zaanstreek-Waterland, die werden vertraagd. Als tegemoetkoming aan vervoerders, had de provincie een overbruggingsmaatregel in het leven geroepen waarmee 80 procent van de vervoeropbrengsten aan de inschrijvende vervoerder werd gegarandeerd.

“Naast de landelijke lijnen dachten we daarmee het inkomensverlies voldoende te kunnen dekken”, laat een woordvoerder van de provincie weten. Dat blijkt dus niet het geval. Reizigers lijken slechts langzaam hun weg naar het ov weer te vinden, wat zorgt voor inkomstenverlies en leidt tot een onzekere markt.

Noodconcessie

De huidige concessie, die wordt gereden door Connexxion, loopt in december 2021 af. De provincie bereidt daarom een noodconcessie voor, die maximaal twee jaar duurt. Op de noodconcessie kunnen meerdere vervoerders zich inschrijven.

Openbare aanbestedingen herzien?

Transdev-topman Eringa denkt echter dat aanbestedingen in de huidige tijd een pas op de plaats moeten maken. “Aanbestedende overheden moeten meedenken en meedoen met andere financieringsconstructies”, laat hij OV-Magazine weten via LinkedIn. “We moeten accepteren dat de komende twee jaar de reizigersaantallen en -inkomsten lager zullen zijn. Zelfde dienstregelingen houden kan dan niet. We moeten tijdelijk uitdunnen, want anders rijden er teveel lege bussen, treinen, metro’s en trams.”

Volgens Peter Krom, chauffeur en secretaris Zuidoost-Brabant bij Hermes, is het tijd om openbare aanbestedingen te herzien en aan te passen aan de huidige tijd: “Dit is de eerste concessie die geen inschrijvers oplevert. Met marginale marges in het vooruitzicht rechtvaardigen geen grote investeringen in deze onzekere tijd waar we echt nog niet vanaf zijn.”

Verkeerskundige Cor van der Meijden stelt: “Met huidige meerderjarige onzekerheden moeten we wellicht anders omgaan met marktwerking in het openbaar vervoer.” En volgens Boudewijn Pool van Swietelsky Rail Benelux moeten we met een kritische blik naar de betreffende uitvraag kijken en deze herzien, zodat het voor marktpartijen wel interessant zal zijn.

3 reacties

 1. Louis Roes
  28 augustus 2020 om 18:15- Reageren

  bereid 2 keer fout geschreven in een artikel van de hoofdredacteur. En in de mailing. Leest dan niemand zo’n artikel eens extra door op spelfouten?

 2. A.M. Berben
  28 augustus 2020 om 19:49- Reageren

  Volgens mij is deze lijn simpelweg te belangrijk om maar op te geven zodat nog slechts een optie resteert, de provincie vraagt een vervoerder of deze de exploitatie op zich wil nemen en draagt vervolgens zelf krachtig bij om exploitatietekorten geheel voor eigen rekening te nemen.
  Het lijkt dan ook het meest logisch om de huidig vervoerder hiermee te belasten, die heeft al de mensen, de kennis en het materieel.

 3. Twan Laan
  29 augustus 2020 om 07:46- Reageren

  Natuurlijk is “bereid” met “dt”. Het is immers ook Valleilijn en niet Kippenlijn.
  Maar terug naar de zaak. Een noodconcessie voor twee jaar aanbesteden is relatief veel werk voor relatief weinig vervoer. En heeft iemand werkelijk zin om in te schrijven voor twee “magere” Corona-jaren? Ik zou pragmatisch zijn, de bestaande concessie 2 jaar verlengen en die tijd besteden om de gevolgen van “Corona” goed op een rijtje te krijgen zodat je daarna met een tender kunt komen waar wel inschrijvers op te verwachten zijn…

Laat een reactie achter

Lees ook